hirdetés
hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.
hirdetés

Új réztáblák a kapu alatt

Névcserére kötelezik az orvosokat

Az egészségügyi dolgozóknak a jövőben kizárólag a személyi igazolványukban feltüntetett neve szerepelhet az alap- illetve működési nyilvántartásban. S bár ez a rendelkezés nem csak az érintettek, elsősorban orvosnők körében okozott nagy felzúdulást, többletmunkát, s többletkiadást jelent az egészségpénztárnak is. A betegekről már nem is szólva, akik kénytelenek lesznek kezelőorvosuk "új" nevét is emlékezetükbe vésni.

Idén egyre több orvos kénytelen megújítani működési nyilvántartását, ezzel egyúttal azt is igazolva, eleget tett a továbbképzési előírásoknak. Ennek dokumentálásán túl a nyilvántartásokat vezető Egészségügyi Engedélyezési és Közigazgatási Hivatalhoz el kell juttatni a személyi igazolvány másolatát is. Így derült ki, hogy a lajstromokban meglehetősen sok érintettet nem a hivatalos, hanem például családi nevén tartanak nyilván. Márpedig a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium ragaszkodik ahhoz, hogy a listákon, s a személyi igazolványon ugyanaz a név – ami mindenkinek a hivatalos neve – szerepeljen.

Ezzel önmagában nem is lenne gond, ha ez az ártatlannak tűnő, apró módosítás nem indítana hosszadalmas, s egyben költséges láncreakciót. A nyilvántartásokban ugyanis sok doktornő még leánykori nevén szerepel, mert még nem ment férjhez a doktorátus megszerzésekor, vagy épp leánykori nevén jegyeztette be magát az alap- illetve a működési nyilvántartásba, s ehhez az elmúlt években, évtizedekben konzekvensen ragaszkodott. Ezt ugyanis eddig megengedték a jogszabályok. Nem járnak jobban azok sem, akik a "feliratkozás" óta férjet, s egyben nevet váltottak, ám eddig nem tartották fontosnak, hogy életük – s nevük – eme fordulatát az EEKH tudomására hozzák.

Ettől kezdve tehát mindenkinek azon a néven kell szerepelnie, ami a személyi igazolványában áll. Ez azonban azt jelenti, hogy a működési igazolványt is erre a névre állítják ki, s ha ez így van, új orvosi pecsét kell, s persze új recept is, hiszen ezeken csak az az elnevezés jelenhet meg, ami a fenti, EEKH által kiadott igazolványban szerepel. Arról az apróságról pedig végképp ne essék szó, hogy vajon miként tudják majd meg a betegek, hogy kezelő orvosuk ugyanaz, csak épp a recepten, s tán az orvosi szoba ajtaján szereplő név más.

Az érintettek háborognak, hiszen nevük évtizedek alatt megalapozott, s kivívott szaktekintélyük egyik fontos emblémája, ezt az információt adták kézről kézre nem csak a betegek, de a kollegák is egymásnak. Lehet, hogy most újból be kell mutatkozniuk...?

Az érintett egészségügyi hatóságok állítólag megpróbáltak egyezkedni a KIM-mel, de a hivatal hajthatatlan, a szabály az szabály. Többen úgy vélik, ha a pecséten esetleg nem csak a senki által sem ismert asszonynév mellett feltüntetik a közismert leánykorit is, átugorható a Rubicon. Csakhogy – így a terv kritikusai – a pecsét túl kicsi ennyi adathoz.

Itt áll most az ügy. Az érintettek zúgolódnak, miközben a jogszabályok által szorongatott hivatalok kompromisszumot keresnek. Mindeddig azonban hiába.

Némi múltidézés

A nevek káosza a családjogi törvény évtizedekkel ezelőtti módosításával tört ki. Ekkor ugyanis a demokratizálódás jegyében lehetővé tették, hogy a nők – férjhez menetelük után – többféle variáció közül választhassanak. Volt, aki ezt követően is simán az évtizedek óta megszokott állapotjelzőt – né – ragasztotta férje családi nevéhez. Mások ezt kiegészítették teljes leánykori – családi – nevükkel, de akár dönthettek úgy is, hogy férjük – immár a –né hozzátapasztásával gazdagított - vezetéknevéhez teszik hozzá saját, teljes leánykori nevüket, vagy összevonják a kettőt, a férjük vezeték, s a saját keresztnevüket.

Ez eddig négy variáció, de akad ötödik is, amikor a két vezetéknevet tolják össze, s ehhez tapasztják a keresztnevet. Ez utóbbi lehetőséggel a férfiak is élhetnek, mint arra a fideszes politikus, Deutsch Tamás mutatott példát, amikor feleségül vette az Antal-kormány egykori honvédelmi minisztere, Für Lajos leányát, s lett Deutsch-Für Tamás – legalábbis addig, amíg élt a házasság. Mint a fentiek bizonyítják, a nők sokkal több változat közül válogathatnak, mint a férfiak, akik igen ritkán élnek azzal a lehetőségükkel, hogy felvegyék nejük leánykori – családi – vezetéknevét, s ehhez kapcsolják szerényen keresztnevüket. A példa alapján így lehetne Deutsch-Fürből – Für Tamás. Ettől azonban még a változatosságot igencsak kedvelő politikus is tartózkodott.

Horváth Judit
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés