hirdetés
hirdetés
2020. február. 23., vasárnap - Alfréd.
hirdetés

Az in vitro megtermékenyítés genetikai rendellenességeinek szűrése - új módszer!

Brit kutatók arról számoltak be, hogy sikerült megoldaniuk noninvazív módon az in vitro fertilizáció (IVF) során keletkező embriók esetleges genetikai rendellenességeinek vizsgálatát.

hirdetés

A jelenleg használatos eljárás az, hogy sejteket távolítanak el magából az embrióból, azonban a szakértők attól tartanak, hogy ez ártalmas lehet az embrióra nézve.

Kutatásuk eredményei alapján a brit tudósok azt állítják, hogy a most is alkalmazott genetikai vizsgálatokat el lehet végezni a megtermékenyített petesejtet körülvevő sejteken is, amelyeket egyébként el szoktak távolítani, és nem veszik semmi hasznukat.

Az új módszerrel is megállapítható, hogy a születendő magzat Down-szindrómás lenne-e és még számos egyéb rendellenesség is ugyanúgy kimutatható, mint az eddig használt módszerrel. Az eljárás egyik nagy előnye, hogy noninvazív, de emellett még olcsóbb is, mint a hagyományos teszt.

Dr. Elpida Fragouli, az Oxfordi Egyetem munkatársa, a kutatás vezetője szerint a petefészekben a petesejtet apró kumulusz sejtek vagy más néven follikuláris sejtek veszik körül. Ezek a petesejt tápláló sejtjei, amelyek az ovulációkor a petesejttel együtt szabadulnak ki a tüszőből. Az IVF során ezeket el szokták távolítani és mivel semmire nem használják fel, kidobják őket. Ésszerűnek tűnt, hogy ezeket a sejteket használják fel a genetikai elemzéshez.

Dr. Fragouli és munkatársai 26 nő kumulusz sejtjeit vizsgálták meg (a petesejt mellett) az IVF előtt. Azt tapasztalták, hogy a kumulusz sejtekben mutatkozó rendellenességek megfeleltek azoknak a genetikai hibáknak, amelyek a kumulusz sejtek által körülvett petesejtben voltak jelen.

Érdekesnek, de egyelőre megmagyarázhatatlannak találták, hogy a hibás gének közül sok a sejt alapvető funkcióival állt kapcsolatban, például a hormonális szabályozással és a sejthalállal.

A kumulusz sejtek vizsgálata nagyon ígéretes: lehetővé teheti azt, hogy a legjobb petesejtet válasszák ki a begyűjtöttek közül, és ez oda vezethet, hogy elegendő lesz egyetlen embriót beültetni, és ezzel elkerülni a többes terhességeket, amelyek köztudottan veszélyesebbek az egyes terhességnél mind az anyára, mind a gyermekekre nézve.

Dr. Weisz Júlia
a szerző cikkei

(forrás: BBC)
hirdetés

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés

Könyveink