2021. május. 14., péntek - Bonifác.
hirdetés
hirdetés

Új kezelési és diagnosztikai irányelvek primer biliáris cirrhosisban

A 2009-ben kiadott irányelvek átdolgozásaként 2018 augusztusában új kezelési és diagnosztikai irányelveket fogalmazott meg a primer biliáris cirrhosis (PBC) kezelésére az American Association for the Study of Liver Diseases (AASLD).

A primer biliáris cirrhosis (PBC) egy krónikus autoimmun májbetegség, melynek etiológiáját, diagnózisát, a képalkotó vizsgálatok szerepét, klinikai manifesztációit és kezelését az új irányelvek egyaránt érintik. Eltérően más, közelmúltban kiadott irányelvektől, a Hepatology folyóiratban megjelent dokumentum egy szakértői panel konszenzusos megállapításait tartalmazza, melyek az egyes témák irodalmi áttekintésén alapulnak (Primary Biliary Cholangitis: 2018 Practice Guidance from the American Association for the Study of Liver Diseases; Hepatology, 2018. augusztus 2.), ám a bizonyítékok és az irányelvekben szereplő állítások erősségét nem értékelik a szokásos Grading of Recommendations Assessment, Development and Evaluation rendszerrel.

Fotó: 123rf
Fotó: 123rf

A 2009-es irányelvekhez képest az egyik legnagyobb különbség, hogy a friss dokumentum már érdemben értékeli a fibrátok (pl. bezafibrát csoport) szerepét a PBC kezelésében. Ez azért fontos, mert jelenleg a PBC első vonalbeli kezelésére a napi 13-15 mg/ttkg urzodeoxikólsav (UDCA, pl. Ursofalk) javasolt, viszont a jelenleg koleszterincsökkentő gyógyszerekben engedélyezett fibrátok egyrészt aktiválják az epesav-homeosztázisban is részt vevő PPAR receptorokat (peroxiszóma proliferátor-aktivált receptor), másrészt az UDCA-ra intoleráns vagy nem reagáló betegeknél új kezelési opciót jelentenek. Ezen felül a fibrátok hatásosnak bizonyultak a megemelkedett májenzimszintek normál tartományúra csökkentésében is – különösen az alkalikus foszfatáz (ALP) szintjének mérséklésében – valamint kedvező hatást gyakoroltak a PBC során gyakran jelentkező pruritusra, illetve a fibrózis egyes biológiai markereire.

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!

Változó, hogy egy adott életciklusban biológiailag mennyi testmozgásra van szükségünk ahhoz, hogy testileg és lelkileg is egészségesek maradhassunk. Az ausztrál egészségügyi minisztérium külön útmutatóban teszi közzé javaslatait az idősebb, 65 év feletti korosztály számára.

A május elsején hatályba lépő kormányrendeletben meghatározott szabályok nem az alapján osztják ketté a társadalmat, hogy van-e védettségük, hanem az alapján, hogy van-e védettségi igazolványuk.