hirdetés
2024. március. 19., kedd - József, Bánk.
hirdetés

Új kezelési és diagnosztikai irányelvek primer biliáris cirrhosisban

A 2009-ben kiadott irányelvek átdolgozásaként 2018 augusztusában új kezelési és diagnosztikai irányelveket fogalmazott meg a primer biliáris cirrhosis (PBC) kezelésére az American Association for the Study of Liver Diseases (AASLD).

A primer biliáris cirrhosis (PBC) egy krónikus autoimmun májbetegség, melynek etiológiáját, diagnózisát, a képalkotó vizsgálatok szerepét, klinikai manifesztációit és kezelését az új irányelvek egyaránt érintik. Eltérően más, közelmúltban kiadott irányelvektől, a Hepatology folyóiratban megjelent dokumentum egy szakértői panel konszenzusos megállapításait tartalmazza, melyek az egyes témák irodalmi áttekintésén alapulnak (Primary Biliary Cholangitis: 2018 Practice Guidance from the American Association for the Study of Liver Diseases; Hepatology, 2018. augusztus 2.), ám a bizonyítékok és az irányelvekben szereplő állítások erősségét nem értékelik a szokásos Grading of Recommendations Assessment, Development and Evaluation rendszerrel.

Fotó: 123rf
Fotó: 123rf

A 2009-es irányelvekhez képest az egyik legnagyobb különbség, hogy a friss dokumentum már érdemben értékeli a fibrátok (pl. bezafibrát csoport) szerepét a PBC kezelésében. Ez azért fontos, mert jelenleg a PBC első vonalbeli kezelésére a napi 13-15 mg/ttkg urzodeoxikólsav (UDCA, pl. Ursofalk) javasolt, viszont a jelenleg koleszterincsökkentő gyógyszerekben engedélyezett fibrátok egyrészt aktiválják az epesav-homeosztázisban is részt vevő PPAR receptorokat (peroxiszóma proliferátor-aktivált receptor), másrészt az UDCA-ra intoleráns vagy nem reagáló betegeknél új kezelési opciót jelentenek. Ezen felül a fibrátok hatásosnak bizonyultak a megemelkedett májenzimszintek normál tartományúra csökkentésében is – különösen az alkalikus foszfatáz (ALP) szintjének mérséklésében – valamint kedvező hatást gyakoroltak a PBC során gyakran jelentkező pruritusra, illetve a fibrózis egyes biológiai markereire.

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés