hirdetés
2024. március. 19., kedd - József, Bánk.
hirdetés

 

Új ígéretes TNFR2 agonista a krónikus gyulladás kezelésében

A Harvard Medical School kutatócsoportja olyan természetes antitestet fedezett fel, amely képes a szervezet immunrendszerét elnyomó regulátor T-sejtek stimulálására, így krónikus gyulladásos kórképek kezelésében óriási jelentősége lehet.

A jelenleg rendelkezésre álló biológiai terápiák ugyanis messze nem tökéletesek, bár kétségtelenül jelentős terápiás változást hoztak.

Az új antitest biokémiai szerepe, hatásmechanizmusa teljesen eltér a korábban megismertekétől, például elkerül minden olyan molekuláris interakciót, amely a celluláris toxicitással asszociálható. Nem a teljes immunrendszert nyomja el, azaz nem az egész szervezet immunválaszát csökkenti, így nem nyit utat az opportunista fertőzéseknek.

Az antitest a regulátor T-sejtek TNFR2 receptorához kötődve stimulálja azokat. Ennek következtében a regulátor T-sejtek számossága és aktvitása is kimutathatóan megnő, amit az 1-es típusú cukorbetegségben szenvedő, illetve Sézary-szindrómás betegektől levett sejtkultúrás eredmények igazolnak.

Az antitest újszerű, a korábbiaknál jóval kíméletesebb gyulladásgátló terápiák kifejlesztéséhez vezethet.

Forrás: Heather Torrey et al. A novel TNFR2 agonist antibody expands highly potent regulatory T cells, Science Signaling (2020).

Forrás: shutterstock-archív
Forrás: shutterstock-archív

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink