hirdetés
2024. március. 19., kedd - József, Bánk.
hirdetés

 

Új gyógyszerszállítási módszer: csak a tumorban aktiválódó onkológiai hatóanyagok

A PharmaOnline szerint a Lausanne-i Ecole Polytechnique Federale kutatói a Science Advances folyóiratban egy olyan új eljárásról számoltak be, mely lehetővé teszi, hogy a tumorellenes hatóanyagok kizárólag a daganatba kerülve aktiválódjanak.

Ez lehetővé teszi, hogy igen potens, ám a szervezet egészséges sejtjei számára toxikus hatóanyagok is alkalmazhatóvá váljanak az onkológiai kezelések során.

Magának a szelektív hatóanyag-bejuttatásnak az elve igen egyszerű: mivel a tumorok mikrokörnyezetének pH-ja eltér az egészséges sejtekétől (alacsonyabb, azaz savasabb) a kutatók egy olyan polimer “pajzsot”, burkot fejlesztettek ki, amelyben a hatóanyag biztonságban, és az egészséges sejtek számára ártalmatlanul közlekedhet a szervezetben, és csak a tumorokban vagy azok környékén bomlik el az erősebben redukáló pH hatására. A pajzs lebomlását követően a burokból kiszabaduló fehérjék alkalmasak lehetnek a beteg tumorellenes hatású limfocitáinak aktiválására pontosan ott, ahol szükség van rájuk.

Forrás: Yu Zhao et al, Switchable immune modulator for tumor-specific activation of anticancer immunity, Science Advances (2021).

Fotó: 123rf-archív
Fotó: 123rf-archív

(forrás: PharmaOnline)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink