hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

 

Új fázisba lépett az agyba építhető mikrochip fejlesztése

Az aggyal kommunikáló mikrochipről már 2004 óta hallhatóak történetek a fejlesztő, a University of Calgary híradásainak révén. A projekt most újabb mérföldkövéhez érkezett.

Naweed Syed és társai 2004-ben számoltak be először mikrochipjükről a Physical Review Letters szaklapban. Tanulmányuk szerint a mikrochipre helyezett csigaidegsejteknek van memóriájuk és képesek egymással kommunikálni, ennek analógiájára pedig felépíthető egy szilikonchipre épített, igazi idegsejtekből álló hálózat. A csapat  már közel áll ahhoz, hogy a chipekkel megkönnyíthesse az agy- vagy gerincagysérülésben szenvedő páciensek regenerációs folyamatait.

Ha elektromos jeleket generálunk egy mikrochipen, akkor a rajta ülő idegsejteket meg tudjuk növeszteni és bizonyos idegpályákon újra össze tudjuk kötni. Az álmunk igazából az, hogy elkerülhessük a sérülések után kialakuló hegszövetet, és helyrerakhassuk az idegsejtek kommunikációját - mondta Syed.
A csoport jelenleg egy cső alakú mikrochipes agyimplantátumot fejleszt, amely elektromos jelek küldésével tudná összenövésre késztetni az idegrostokat.

 

A teljes cikk a hvg.hu-n olvasható

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink