hirdetés
2022. augusztus. 15., hétfő - Mária.
hirdetés

Új adatok a Parkinson-kór korai tüneteiről és kockázati tényezőiről

A londoni Queen Mary University kutatói a JAMA Neurology folyóiratban közölték cikküket, melyben több mint egymillió, 1990 és 2018 között Kelet-Londonban élő ember adatait elemezték a Parkinson-kór korai jeleit és tüneteit kutatva.

Eredményeik szerint a jellemző tünetek már jóval a diagnózis előtt jelentkeznek, így a tremor 10, a memóriaproblémák pedig 5 évvel korábban már észrevehetők. Ezeken felül két újabb, korai tünetet is azonosítottak: az egyik az epilepszia, a másik a halláskárosodás. A kutatás egyik legnagyobb újdonsága, hogy Kelet-London etnikai összetétele teljesen más, mint a klinikai vizsgálatokban alkalmazott csoportoké: 45%-ban fekete, dél-ázsiai és kevert, egyéb rassz, míg ugyanez teljes Nagy-Britannia átlagában csak 14%. A vizsgálat során kiderült, hogy a magas vérnyomás és a 2-es típusú cukorbetegség is a Parkinson-kór kialakulásának magasabb kockázatával hozható összefüggésbe.

Forrás: MedicalOnline archív
Forrás: MedicalOnline archív

 

(forrás: MedicalOnline)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés

Az Omikron megérkezése óta tengernyi tudományos adat áll rendelkezésre amely a harmadik oltás felvételének kritikus fontosságát mutatja.