2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Túlsúlyosak hátrányban

Anglia egyik régiójában a kórházak megtagadhatnáknak bizonyos műtéteket a túlsúlyos vagy dohányzó betegektől - írja az Index.hu.

Az angol állami egészségügyi szolgáltató, a National Health Service (NHS) Anglia északkeleti régiójában illetékes klinikai szakbizottságának terve alapján a helyi kórházak megtagadhatnák bizonyos műtétek, például a térd- vagy csípőprotézis beültetését a túlsúlyos vagy dohányzó betegektől - írja a BBC nyomán az Index.hu.

A terv szerint ha a 30-nál magasabb BMI-vel rendelkező beteg le tudja adni a testsúlya 10 százalékát, akkor egy éven belül elvégeznék rajta a szükséges elektív műtétet, mert a szabály az életmentő beavatkozásokra nem vonatkozna. Az NHS még vizsgálja a tervet, szóvivőjük ugyanakkor azt is elmondta, hogy az elhízás és a dohányzás visszaszorítása nem csak a betegeknek előnyös, de az NHS-nek és az adófizetőknek is.

Chris Hopson, a sürgősségi, ambuláns és háziorvosi ellátásokat képviselő szervezet, az NHS Providers vezetője azt mondta, aggodalomra ad okot, hogy ilyen döntések születnek a brit egészségügyben. Az NHS vezetői ugyanis olyan helyzetben vannak egy ideje, amikor már nem rendelkeznek elegendő forrással ahhoz, hogy akkora mennyiségű munkát végezzenek, amire szükség lenne. Hopson szerint ezért nem arra van szükség, hogy bizottságok ilyen döntésekkel foldozgassák a rendszert, hanem egy nemzeti szintű vita kellene az egész egészségügy helyzetéről.

Egy túlsúlyos betegekkel is foglalkozó portsmouth-i orvos azt mondta a lapnak, hogy szerinte a tervben van ráció, ha gazdaságosságról van szó, ugyanakkor az intézkedés csak rövidtávú szempontokat mérleges és diszkriminatív. A legtöbb túlsúlyos ember igyekszik lefogyni, és ha anélkül tagadnak meg tőlük bizonyos műtéteket, hogy segítenének a fogyásukban, az leginkább egy faji vagy vallásos alapon diszkrimináló szabályhoz hasonlít.

A sebészeket képviselő Royal College of Surgeons közleménye szerint támogatják a bizottság törekvéseit a dohányzás és elhízás visszaszorításában, de a műtétek megtagadása szerintük elfogadhatatlan. Az Imperial College tanulmánya szerint a szigetországban 2014-ben 6,8 millió elhízott férfi és 7,7 millió elhízott nő volt.

A témával a The Guardien is kimerítően foglalkozik.

 

(forrás: Index)
hirdetés

Könyveink