hirdetés
hirdetés
2024. április. 27., szombat - Zita.
hirdetés

Túlhajszolt védőnők

Szeptembertől jócskán megnőtt a védőnők feladatainak száma az újonnan bevezetett ­ módszertannak miatt, írja a Heol.hu.

A Koragyermekkori program egy ­Európai Unió által támogatott projekt, melynek célja új, komplex szűrőprogram bevezetése. A gyermekek fejlődésének nyomon követése, az eltérő fejlődést mutató kicsik korai kiszűrése, új módszerek bevezetése, informatikai fejlesztések végrehajtása a gyermekek alapellátásában. E célok megvalósulása nemcsak a picik korai fejlesztését, hanem a szülői edukációt és a szülő-védőnő együttműködés szorosabbá tételét is szolgálja.

Megyénkben eleve huszonöt százalékkal kevesebb védőnő van, mint amennyire szükség lenne – fejtette ki Viziné Kovács Klára Heves megyei vezető védőnő a Heol.hu-nak –, tehát sokaknak helyettesíteniük is kell. Ha ehhez hozzávesszük, hogy óvodákban és iskolákban is látnak el szolgálatot, várandós gondozást, szűrővizsgálatokat végeznek, szervezik a védőoltások beadását, látogatják a családokat is, már komoly fe­ladatlista áll össze. S most nagyot nőttek az adminisztrációs kötelezettségeik is. Főleg amiatt­, mert még nem működik kellően az Egységes Védőnői Informatikai Rendszer (EVIR), amely megkönnyíthetné az adminisztrációt, így mindent papíron kell dokumentálnunk.

A megyei vezető védőnő szavait Nováki Győzőné is megerősítette, aki Mátraballán és Mátraderecskén lát el védőnői szolgálatot. Elárulta, ahhoz, hogy idejük legyen a rengeteg pluszadminisztrációra, sajnos a családokkal töltött idejüket kell lerövidíteniük.

(forrás: HEOL)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés