hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.

Tulajdonost vált az Affidea

A Groupe Bruxelles Lambert (GBL) felvásárolja Európa vezető orvosdiagnosztikai szolgáltatóját, az Affideát. A tranzakció várhatóan 2022. harmadik negyedévében zárul le.

A Groupe Bruxelles Lambert ("GBL") végleges megállapodást írt alá a B-FLEXION-nal, Európa vezető egészségügyi diagnosztikai szolgáltatójának, az Affidea többségi részesedésének megvásárlásáról. A GBL 1 milliárd eurónyi saját tőkéig fektet be a tranzakcióba. Az Affidea korábbi többségi részvényese, a B-FLEXION teljes mértékben kivonul a cégből és a menedzsment a GBL-lel együttműködve folytatja a továbbiakban. Ez a befektetés egy defenzív ágazatban rugalmasságot és portfólió-diverzifikációt is biztosít.

Az 1991-ben alapított Affidea, Európa vezető képalkotó diagnosztikai szolgáltatója, amely 15 országban több mint 300 központot működtet. Az Affidea az egész értékláncra kiterjesztette kínálatát, és kiemelkedően fejlett diagnosztikai, járóbeteg- és daganatos betegellátási szolgáltatási palettát biztosít.

A pontos diagnosztika kiemelkedő fontosságú a megfelelő kezelés biztosításához. A GBL támogatni fogja az Affideát a magas színvonalú orvosi szolgáltatások fejlesztésében az összes érdekelt fél – a páciensek, az orvosok és a szabályozó hatóságok – érdekében. A GBL a cég vezetésével együttműködésben tovább erősíti az Affidea vezető szerepét a meglévő piacokon, valamint felgyorsítja az akvizíciókat az újabb, ígéretes és töredezett európai piacokon is.

Ez a tranzakció a GBL első jelentős befektetése az egészségügyi ágazatban. Ezzel a lépéssel a GBL kifejezte komoly elköteleződését a terület iránt, mivel azt nem befolyásolja jelentősen a bizonytalan gazdasági hullámzás. Az akvizíció megfelel a GBL azon törekvésének is, hogy növelje a magántulajdonok arányát a portfólióján belül. A csoport hosszú távú célja pedig, hogy a magán- és alternatív eszközök aránya a portfólióban körülbelül 40%-ot tegyen ki. Ez az arány 2021. év végén 25% volt.

Ian Gallienne, a GBL vezérigazgatója így nyilatkozott: "A Webhelp-be, a Canyon-ba és a Voodoo-ba történt közelmúltbeli befektetéseket követően az Affidea logikus lépést jelent a GBL azon stratégiai törekvésében, miszerint a piacokon működő, többségi magántulajdonban működő vállalatokban való tulajdonrészünket növeljük a jövőben. Az Affidea menedzsmentjével együtt pedig alig várjuk, hogy mi is hozzájárulhassunk a vállalat sikereihez."

Michal Chalaczkiewicz, a GBL befektetési partnere hozzátette: „Az Affidea lehetővé teszi, hogy rendkívül vonzó egészségügyi ágazatokban és földrajzi területeken jelenjen meg a GBL. Örömünkre szolgál, hogy a vállalkozás következő fejlődési szakaszának és jövőbeni sikereinek a letéteményesei lehetünk. A vezetőséggel együttműködve törekedni fogunk az organikus növekedésre, az akvizíciók és a digitális egészségügyi programok felgyorsítására.”

Giuseppe Recchi, az Affidea vezérigazgatója így nyilatkozott: „Hálás vagyok a B-FLEXION-nak a befektetésükért és a cégnek nyújtott támogatásukért. 2014-es tulajdonlásuk kezdete és 2018-as vezérigazgatói kinevezésem óta egy világszínvonalú vállalatot éptettünk fel, amely az elmúlt 4 évben csaknem megduplázta a méretét, megnyitva az utat új növekedési lehetőségek felé. Örülök, hogy a GBL-t partnerünkként köszönthetjük, hiszen mélyen és behatóan ismerik az üzletágunkat és a hosszú távú befektetési lehetőségeinket.”

Stefan Meister, a B-FLEXION alelnöke hozzátette: „Megtiszteltetés volt együtt dolgozni Giuseppével és az egész Affidea csapattal, és büszkék vagyunk rá, hogy a közel tíz éves együttműködésünk alatt hozzájárulhattunk a vállalat hihetetlen sikeréhez. A GBL csapata lenyűgözött minket a vállalatok magas színvonalú támogatása terén elért eredményeivel. Örömmel adjuk át az Affideát a GBL-nek, hogy a továbbiakban együtt tegyék még sikeresebbé a vállalatot."

A GBL tanácsadói a Citi, a Bain & Company, az EY és a Kirkland&Ellis voltak.

A tranzakció várhatóan 2022. harmadik negyedévében zárul le.

hirdetés

Könyveink