hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.

171 milliós támogatás a biotech cégnek

Transzgenikus állatok ellenanyaggyártásra

Olyan transzgenikus, azaz genetikailag módosított állatok létrehozását tűzte ki célul az ImmunoGenes Kft, amelyek segítségével a jelenleginél sokkal gyorsabban és gazdaságosabban állíthatók elő ellenanyagok. A biotechnológiában elért tudományos eredményeinek gazdasági hasznosításához  a cég 171 millió forintos támogatást kapott a Nemzeti Technológiai Programtól, a fejlesztések révén a társaság három éven belül egy ellenanyag-előállító üzem létesítésének fázisába juthat.

Az immunológia és a géntechnológia területein elért tudományos eredményekre alapozva az új technológia az előállítási költségek jelentős, 50-60 százalékos csökkentését teszi lehetővé - mondta el Kacskovics Imre, a társaság társalapítója az MTI-nek. Az említett ellenanyagokat mind az orvosbiológiai kutatásokban, mind pedig a klinikai, gyógyító munka során nagy mennyiségben alkalmazzák. Világpiaci forgalmuk évente mintegy 2,5 milliárd dollár, ami ráadásul dinamikusan (évi 10-15 százalékkal) növekszik.
Kacskovics Imre kifejtette, hogy az állati eredetű ellenanyagok legjövedelmezőbb piacát elsősorban a klinikai diagnosztika és az élettudományi kutatások jelentik. Emellett a különböző típusú ellenanyagokat a humán terápia területén is alkalmazzák.
A cégalapítók – Kacskovics Imre, az ELTE docense és Bősze Zsuzsanna, a Mezőgazdasági Biotechnológiai Kutatóközpont tanácsadója – szakmai munkáját egy nemzetközi tudományos testület támogatja, a nemzetközi piac elérésében pedig egy biotechnológiai menedzser csoport működik közre. A cég finanszírozásában hazai és amerikai befektetők (üzleti angyalok) vesznek részt. Az alapítók tervei szerint az új technológiával transzgenikus nyulakat és transzgenikus juhokat (a Dolly-t is klónozó skóciai Roslin Intézettel közösen) hoznak létre.
Az eljárás iránti érdeklődést jól mutatja, hogy több, az ellenanyaggyártásban érdekelt, illetve humán terápiával foglalkozó nemzetközi vállalat már felvette a kapcsolatot az ImmunoGenes Kft.-vel - jelezte Kacskovics Imre.


Forrás: MTI

 

cimkék

hirdetés

Könyveink