hirdetés
2023. február. 06., hétfő - Dorottya, Dóra.
hirdetés

Az Rh negatív vércsoportúak veszélyeztetettek

Toxoplazmózis és balesetek

A toxoplazma-fertőzés hatására módosul az ember viselkedése – állapították meg cseh tudósok. Jaroslav Flegr és munkatársai 18 hónapon keresztül monitoroztak négyezer katonai sofőrt, és a BMC Infectious Diseases című szaklapban megjelent vizsgálat eredményei szerint azok, akik Rh negatív vércsoportúak voltak és toxoplazma-fertőzésük is volt, két és félszer nagyobb eséllyel szenvedtek el balesetet, mint a nem fertőzött Rh negatívok, vagy bármilyen Rh pozitív vércsoportú sofőr.

A toxoplazma-fertőzés lelassította az Rh negatív sofőrök reakcióit, és viszont: azok, akik balesetet szenvedtek, nagyobb eséllyel voltak fertőzöttek.
A kutatók nem tudják, hogy az Rh negatívok vörösvértestjeiről hiányzó fehérje hogyan befolyásolja a toxoplazma-fertőzés agyra gyakorolt hatását.

A toxoplazma-fertőzés általában enyhe tünetekkel jár (hordozója minden emlős lehet, de leggyakrabban a macska), eddig úgy gondolták, csak az először megfertőződő terhes nők magzataira, illetve az immunhiányos betegségekben szenvedők számára jelent komoly veszélyt, most bebizonyosodott, hogy sokkal több embert érint hátrányosan.

Kazai Anita

cimkék

hirdetés
hirdetés

Könyveink