2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

Újra vörös zónában Magyarország Ukrajnában

További korlátozások a környező országokban

A szerb és a szlovén kormány is szigorítja a koronavírus-járvány megfékezését szolgáló intézkedéseket. Nemzetközi kitekintés.

A szerb kormány tovább korlátozza a vendéglátóhelyek és üzletek nyitvatartását a koronavírus-járvány megfékezése érdekében, így jövő keddtől az élelmiszerüzleteken, gyógyszertárakon és benzinkutakon kívül mindennek be kell zárnia 18 óráig. Ezen felül kötelezővé teszik a maszkviselést szabadtéren is, öt főben korlátozzák a szabadtéri és nyilvános zárt téri rendezvényeken részt vevők számát, és szigorúbban ellenőrzik a karanténra kötelezetteket.

A regisztrált fertőzöttek száma szombatra Szerbiában 6254-gyel 110 301-re, Koszovóban 855-tel 32 877-re, Észak-Macedóniában 1237-tel 52 482-re, Montenegróban 502-vel 30 079-re, Bosznia-Hercegovinában pedig 1237-tel 77 981-re emelkedett. A járvány halálos áldozatainak száma Szerbiában az utóbbi 24 órában harminccal 1140-re, Koszovóban tizeneggyel 885-re, Észak-Macedóniában harminckilenccel 1462-re, Montenegróban kilenccel 429-re, Bosznia-Hercegovinában pedig ötvenhattal 2210-re nőtt.

*

A szlovén kormány szombaton egy héttel meghosszabbította a koronavírus-járvány megfékezését szolgáló intézkedéseket, jelentette a közszolgálati televízió. Az országban szinte teljesen leállt az élet. Minden összejövetel tilos. Éjszakai kijárási és napközbeni lakhelyelhagyási tilalom van érvényben, és továbbra is kötelező a maszk viselése mindenütt. Zárva tartanak az óvodák és az oktatási intézmények, a tanítás távoktatás formájában folyik. Leállt a közösségi közlekedés, valamint bezárt minden üzlet az élelmiszerboltok, a gyógyszertárak, a bankok és a posták kivételével.

A szlovén kormány a járványügyi adatok tükrében hetente vizsgálja felül az intézkedéseket, és dönt enyhítésükről vagy meghosszabbításukról. A kabinet szerint a járvány második hulláma már tetőzött Szlovéniában, és mérsékelt derűlátásának adott hangot azzal kapcsolatban, hogy hamarosan csökkenhet a kórházi kezelésre szoruló, és a járvány következtében elhunyt betegek száma. Ez lehetővé tenné azt, hogy december utolsó előtti hetében már enyhíteni tudjanak a korlátozásokon.

Janez Jansa kormányfő, péntek este Twitter-oldalán közölte: az illetékes minisztériumok feladatul kapták, hogy legkésőbb december 5-éig készüljenek elő a lakosság önkéntes, tömeges antitest-tesztelésére, hogy kiszűrjék azokat a tünetmentes vírushordozókat, akik nem is sejtik, hogy fertőzöttek lehetnek.

A szomszédos Horvátországban az elmúlt egy nap alatt rekordszámú, 3573 új fertőzöttet azonosítottak, a járvány kezdete óta megfertőződöttek száma ezzel elérte a 100 410-et. Az elmúlt napon 47 ember halt bele a betegségbe, a járvány eddigi áldozatainak száma ezzel 1304-re emelkedett. Kórházban 1981 beteget ápolnak, közülük 213-an vannak lélegeztetőgépen.

Horvátország újabb szigorításokat léptet életbe. Szombat éjféltől a nyilvános összejöveteleken ötven helyett legfeljebb 25-en, esküvőkön legfeljebb 15-en, temetéseken legfeljebb 25-en, más magánjellegű rendezvényeken pedig legfeljebb tízen vehetnek részt. A sporteseményeket továbbra is nézők nélkül lehet csak megrendezni. Éjfél helyett 22 órától reggel hat óráig tilos lesz szeszes italt árulni. Az éjszakai szórakozóhelyeknek be kell zárniuk, a kávézók és éttermek pedig a korábbi 24 óra helyett csak 22 óráig tarthatnak nyitva.

*

Gyengül a járvány Csehországban. Az új igazolt koronavírus-fertőzések száma pénteken 3000 alá süllyedt, és mintegy 700-al volt kevesebb, mint egy hete - derült ki az egészségügyi minisztérium honlapján szombat reggel megjelent kimutatásból.  Három hete, amikor Csehországban tetőzött a járvány, az új igazolt fertőzések napi száma 15 ezer körül mozgott. Ezen a héten a legmagasabb esetszám 6500 volt, ezt csütörtökön regisztrálták.

Csökkenő tendenciát mutat a kórházban kezelt betegek és a súlyos esetek száma is. Jelenleg mintegy 6300 ember van kórházban, ami október vége óta a legalacsonyabb szám. A súlyosnak minősülő esetek száma is 913-ra esett vissza. A járvány áldozatainak száma viszont pénteken további 122-vel emelkedett, és megközelítette a 7 ezret. Az aktív fertőzöttek száma 98 ezer.

Miközben a napi tesztek mintegy 25 százaléka hoz pozitív eredményt, a járvány terjedési mutatója 0,6-ra csökkent a héten. A járvány kockázati tényezője a százpontos táblázaton, amelyben minden 20 pontos sáv bizonyos óvintézkedéseknek felel meg, a hét végére 62 ponton állapodott meg. Ez azt jelenti, hogy a csehországi járványhelyzet, bár továbbra is a súlyosnak minősített negyedik sávban van, de már közvetlenül a harmadik sáv határán, ezért a kormány pénteken az óvintézkedések lazításáról döntött. Az érvényes óvintézkedéseket akkor módosítják, ha a kockázati tényező egy hétig alacsonyabb vagy három napig a magasabb sávban mozog.

A kormány döntött arról is, hogy szerdán az általános iskolák további osztályainak tanulói is visszatérhetnek az iskolapadokba. Jelenleg csak az elsősök és a másodikosok járnak iskolába. A középiskolákban felújítják a gyakorlati oktatást, az egyetemeken pedig a diákok húszas csoportokban végezhetnek gyakorlatokat. Az istentiszteleteken hétfőtől már 20 személy vehet részt az eddigi 15 helyett. Meghosszabbodik az üzletek nyitvatartási ideje, az éjjeli kijárási tilalom 21 óra helyett 23 órakor lép életbe. A köztereken pedig az eddigi két személy helyett már hatan lehetnek együtt.

Csehországban december 12-ig szükségállapot van érvényben.

*

Emmanuel Macron francia államfő kedd este jelenti be a koronavírus-járvány miatti általános karantén fokozatos feloldásának menetrendjét, miközben a párizsi önkormányzat öt nagy oltóhely kialakítását kezdte meg, ahol januártól a főváros lakosságának mintegy 30-40 százalékát tervezik beoltani.

*

A lakosság jelentős részének beoltását ígérte jövő év első felében Pedro Sánchez spanyol kormányfő egy Agoncillóban tartott sajtótájékoztatón. Mint mondta, a kormány szeptemberben kezdett el dolgozni az oltási stratégián, amelyet várhatóan jövő keddi ülésén fogad el.

A spanyol egészségügyi minisztérium pénteki jelentése szerint a héten tovább lassult a koronavírus-terjedésének üteme. Százezer emberből átlagosan 419-en fertőzöttek. Egy héttel ezelőtt számuk még 498 volt.

*

Tovább gyorsult a koronavírus-fertőzés terjedése Ukrajnában, egymás után két nap ezres nagyságrenddel döntve meg a korábbi csúcsot, péntekre már több mint 14,5 ezer új beteget jegyeztek fel egy nap alatt, az eddig igazolt fertőzöttek összes száma pedig megközelítette a hatszázezret. Magyarországot pénteken ismét a vörös zónába sorolta Ukrajna. A vörös, azaz a koronavírus-járvány tekintetében kockázatosnak minősített országokból érkezőknek Ukrajnában házi karanténba kell vonulniuk, amelyet csak negatív PCR-teszteredménnyel függeszthetnek fel a határidő letelte előtt. Magyarországot október 30-án sorolta át Ukrajna a zöldből a vörös kategóriába, ezt megelőzően csak augusztus elején volt egy hétig ide sorolva.  

(forrás: MTI)

cimkék

hirdetés

Könyveink