2024. április. 18., csütörtök - Andrea, Ilma.
hirdetés

Törökországban tévedésből csecsemőknek is adtak be vakcinát

Az EU frissítette a járványügyi szempontból biztonságosnak ítélt országok listáját, Bosznia-Hercegovinát és a Moldovát törölte a jegyzékből. Nemzetközi kitekintés.

Törökországban tévedésből csecsemőknek is adtak be koronavírus elleni vakcinát, nyilatkozta Zafer Kurugöl török orvosprofesszor az NTV török hírtelevízió adásában. Kurugöl, aki az egyik izmiri egyetem orvostudományi karának tanára, a beszélgetés során azt mondta: időről időre megtörtént, hogy háziorvosi rendelőkben véletlenül összekeverték a hepatitis B vagy a kanyaró elleni oltóanyagot az új koronavírus elleni vakcinával, és utóbbit adták be a csecsemőknek. A babáknál semmilyen mellékhatás nem jelentkezett, még akkor sem, ha magas dózist kaptak. A professzor hozzátette: rendkívül jó antitest-szint alakult ki a szervezetükben, legyen szó akár hat hónapos, akár egyhónapos csecsemőkről.

Az eredményeket rövid időn belül egy neves folyóiratban teszik közzé.

Kurugöl szerdai kijelentéseit a török közvélemény egy része nagy felháborodással fogadta. A Twitteren eddig hatvanezer bejegyzés szerzői követelték a férfi letartóztatását. A török egészségügyi minisztérium eljárást indított az ügyben. Kurugöl csütörtökön ismét nyilatkozott. Mint mondta, három hónappal ezelőtt egy esetben fordult elő, hogy csecsemőnek adtak be koronavírus elleni vakcinát, és vele azóta is rendszeres felülvizsgálatra járnak a szülei az izmiri kórházba.

Törökországban jelenleg a Sinovac, valamint Pfizer-Biontech készítményeivel zajlik a tömeges oltás, az alsó korhatár 12 év.

*

Nőtt az oltakozási hajlandóság Szlovéniában, a legújabb felmérések szerint még soha ilyen sokan, a lakosság 71 százaléka oltatná be magát koronavírus ellen, közölte a szlovén közszolgálati televízió csütörtökön. A közvélemény-kutatásban részt vett állampolgárok többsége nem támogatja, és túlzásnak tartja a kormány azon rendeletét, hogy mindenkinek rendelkeznie kell QR-kóddal ellátott Covid-igazolvánnyal az állami és a magánszektorban egyaránt. Továbbá, hogy novembertől az állami hivatalokban már nem lesz elég a negatív teszt. Csakis oltási, vagy gyógyulást tanúsító igazolással végezhetik a munkájukat a dolgozók. Ugyanakkor éppen emiatt döntenének a legtöbben az oltás mellett, mert "kényelmetlennek és fárasztónak" tartják a jelenleg kialakult helyzetet - derült ki a felmérésből.

Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központnak (ECDC) csütörtöki jelentése szerint Szlovénia minden régiója a legkockázatosabb besorolást kapta a fertőzöttséget mutató térképén. A volt jugoszláv tagállam az egyetlen olyan ország az Európai Unióban, amely teljes egészében sötétvörös besorolás alá esik.    Csütörtökre 1102 új koronavírus-fertőzöttet szűrtek ki az országban; a Covid-19 betegség szövődményeiben négy beteg halt meg. A koronavírusos betegek közül 391-en vannak kórházban, 102-en intenzív osztályon, közülük a legfiatalabb 27 éves. A valamivel több mint kétmillió lakosú országban eddig 1 102 444-en kaptak védőoltást, közülük 976 863-an már a második adagot is. Ez az oltásra jogosult lakosság 52, illetve 46 százaléka.

A szomszédos Horvátországban az elmúlt 24 órában 1373 új esetet azonosítottak; a vírus okozta betegségben 15-en haltak meg. Kórházban 694 beteget ápolnak, 89-en vannak lélegeztetőgépen. A valamivel több mint négymillió lelket számláló Horvátországban eddig 1 793 806-an kaptak védőoltást - a jogosultak 44, a felnőtt lakosság 53 százaléka -, közülük 1 682 099-an már a második adagot is felvették.

*

Oroszországban 820-ra emelkedett azoknak a betegeknek a száma, aki egy nap alatt belehaltak a koronavírus okozta Covid-19 betegségbe a csütörtökön közzétett hivatalos adatok szerint. A járvány kezdete óta eddig csak augusztus 26-án volt ilyen magas a halálozási adat.

A halálozások száma immár harmadik napja meghaladja a nyolcszázat. Az igazolt fertőzöttek száma 21 438-cal - ez a maximum augusztus 16. óta - 7 354 995-re emelkedett. A napi növekmény 0,29 százalék, az új esetek 8,5 százaléka volt tünetmentes. Az országban 594 770 aktív esetet tartanak számon. A felépültek száma 16 567-tel 6 558 780-ra nőtt.

Oroszországban a járvány kezdete óta több mint 188,2 millió, az elmúlt napon pedig 499 ezer laboratóriumi tesztet végeztek el. Koronavírus-fertőzés gyanújával jelenleg 1 223 758 embert tartanak orvosi megfigyelés alatt. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője csütörtökön közölte, hogy legalábbis szövetségi szinten a hatóságok nem vették fontolóra újabb járványügyi korlátozások bevezetését. Nem zárta ki, hogy egyes régiók védőintézkedésekről dönthetnek majd. Putyin elnök továbbra is karanténban marad az esetszámok növekedése miatt. Putyin múlt hét kedden jelentette be, hogy "önizolációba" vonul, mert számos megbetegedést észleltek a környezetében.

*

Romániában feloldották a fertőzöttebb települések éjszakai kijárási korlátozásait a koronavírus ellen beoltottak számára. A román kormány csütörtökön elfogadott határozatában ugyanakkor módosította azokat a fertőzöttségi küszöbértékeket, amelyek felett korlátozzák az éjszakai kijárást. Ezentúl azokon a településeken vezetnek be hétvégenként (pénteken, szombaton és vasárnap) kijárási tilalmat, amelyeken az utolsó 14 napon a lakosság több mint 6 ezrelékénél mutatták ki a koronavírus-fertőzést (az eddigi küszöb 4 ezrelék volt). Ott, ahol a fertőzöttségi ráta meghaladja a 7,5 ezreléket, hétköznap is csak alapos indokkal és munkahelyi igazolással, vagy saját felelősségére előre megírt nyilatkozattal szabad 20 és 5 óra között elhagyni a lakást.

A bukaresti kormány csütörtöki határozata értelmében a kijárási korlátozás immár nem vonatkozik azokra, akik legalább tíz napja megkapták a koronavírus elleni oltás második - vagy az egydózisú oltás egyetlen - adagját és ezt oltási igazolással, vagy az uniós digitális Covid-igazolvánnyal tanúsítják. A kijárási korlátozások idején az adott településeken az üzleteknek 18 és 5 óra között zárva kell tartaniuk.

Romániában továbbra is csak uniós védettségi igazolással szabad belépni a vendéglátóhelyekre, színházakba, mozikba és sportlétesítményekbe azokon a településeken, ahol a fertőzöttségi ráta túllépte a 3 ezreléket. Ezt a rendelkezést most a bevásárló központokban helyben fogyasztható élelmiszert árusító vállalkozásokara is kiterjesztették, ugyanakkor az előírás alsó korhatárát az eddig 6-ról 12 évre emelték. Az egyedi QR-kód alapján ellenőrizhető védettségi igazolást azok igényelhetik - és tölthetik le, vagy nyomtathatják ki maguknak -, akik legalább tíz napja megkapták az oltást, friss negatív teszttel rendelkeznek, vagy legfeljebb fél éve gyógyultak ki a koronavírus-fertőzésből.

Közben országszerte továbbra is minden korábbinál gyorsabb ütemben terjed a járvány: csütörtökön ismét több mint hétezer új fertőzésről és újabb 113 halálesetről számolt be a stratégiai kommunikációs törzs, mindkét adat több mint másfélszerese az utóbbi két hét átlagának. A kórházakban kezelt fertőzöttek száma csütörtökön meghaladta a kilencezret, az intenzív terápián ápolt súlyos fertőzötteké elérte a 1067-et.

*

Az Európai Unió a koronavírus-járvány globális helyzetével kapcsolatban felülvizsgálta a járványügyi szempontból biztonságosnak ítélt országok listáját, és a jegyzékbe felvette Chilét, Kuvaitot és Ruandát, ugyanakkor Bosznia-Hercegovinát és a Moldovát törölte a listáról.

Az Európai Unió első alkalommal 2020. június végén tette közzé az akkor tizennégy országot felsorló listáját, melyen jelenleg Ausztrália, Chile, Kanada, Kuvait, Jordánia, Új-Zéland, Quatar, Ruanda, Szaúd-Arábia, Szingapúr Dél-Korea, Ukrajna és Uruguay szerepel. Az ajánlás alapján mostantól a három, frissen a listához adott ország állampolgárai esetében is az uniós tagállamoknak fokozatosan fel kell oldaniuk a nem alapvető beutazásra vonatkozó korlátozásaikat.

A listán nem szereplő országokból az EU-ba irányuló, nem alapvetően szükséges utazásokra ideiglenes utazási korlátozások vonatkoznak. Ettől függetlenül a tagállamoknak lehetőségük van feloldani ezeket az ideiglenes korlátozásokat olyan utazók esetében, akik az oltás teljes adagját megkapták.

A Kínára vonatkozó korlátozásokat az unió akkor oldja fel, ha az a másik oldalon is kölcsönösen megtörténik. A kölcsönösségre vonatkozó megerősítés függvényében Kína különleges közigazgatási területei, Hongkong és Makaó esetében is fokozatosan fel kell oldani az utazási korlátozásokat.

Andorra, Monaco, San Marino, a Vatikán, Izland, Liechtenstein, Norvégia és Svájc állampolgárai szintén korlátozások nélkül utazhatnak be az unióba.

Az az ország számít biztonságosnak, amelyben az új koronavírus-fertőzöttek számának növekedése az EU-s átlaghoz közeli vagy az alatti.

Az Európai Unió Tanácsa ajánlása jogilag nem kötelező erejű. Az ajánlásban foglaltak végrehajtásáért továbbra is a tagállami hatóságok felelősek. A tagállamok - a teljes átláthatóság biztosítása mellett - csak fokozatosan oldhatják fel a felsorolt országokra vonatkozó utazási korlátozásokat. Egy-egy tagállam nem határozhat úgy, hogy valamely, a jegyzéken nem szereplő unión kívüli országra vonatkozóan feloldja az utazási korlátozásokat azelőtt, hogy erről összehangolt döntés születne. A Tanács továbbra is kéthetente felülvizsgálja és adott esetben frissíti a listát.

*

A világon 230 564 441 ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 4 728 410 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint péntek reggeli adatai szerint. Egy nappal korábban 230 050 677 fertőzöttet tartottak nyilván, a halálos áldozatok száma 4 718 849 volt.

A fertőzés 192 országban és régióban van jelen. Szakértők szerint a diagnosztizált esetek száma nem tükrözi pontosan a valóságot, mert az egyes országokban többé-kevésbé korlátozott a tesztek száma, és a nyilvántartás kritériumai is különböznek.

(forrás: MTI)

cimkék

hirdetés

Könyveink