2024. április. 25., csütörtök - Márk.
hirdetés

Romániában nőni kezdett az oltakozási hajlandóság

Az oltás nélküli munkavállaló nem veszíti el munkahelyét, de fizetésétől elesik Olaszországban. Nemzetközi kitekintés.

Romániában emelkedni kezdett a többségében még beoltatlan lakosság oltakozási hajlandósága: szerdán 13 748-cal nőtt a beoltottak száma, ami több mint 85 százalékkal haladja meg az utóbbi hét átlagát.

Az oltakozás üteme május végétől több hullámban, a szeptemberi iskolakezdésig - átlagosan napi 6050-re - csökkent. Az oltási hajlandóság az utóbbi héten kezdett ismét emelkedni, miután a kormány bejelentette, hogy belföldön is bevezeti az uniós védettségi igazolvány - a "zöld útlevél" - használatát és e nélkül már nem lehet vendéglőbe, színházba, moziba menni azokon a településeken, ahol a lakosság több mint 3 ezreléke fertőzött. Az újonnan beoltottak kéthetes mozgóátlaga szeptember 15-e óta csaknem 25 százalékkal emelkedett.

A bukaresti kormány jutalmazással is a vakcina felvételére próbálja ösztönözni a lakosságot: szeptembertől immár 100 lej (7100 forint) értékű étkezési utalványra jogosult az, aki azóta beoltatta magát, októberben pedig indul az oltáslottó, amelyben valamennyi korábbi beoltott részt vehet.

A 19,3 millió lakosú Romániában eddig 5,4 millió ember, a beoltható - 12 év feletti - lakosság 31,9 százaléka kapott legalább egy adag koronavírus elleni vakcinát. Közben az országban minden korábbinál gyorsabb ütemben terjed a koronavírus-fertőzés: a héten a - kéthetes mozgóátlag dupláját meghaladó - napi esetszámok már túllépték a tavaszi, harmadik hullám tetőzésekor feljegyzett csúcsértékeket, a napi haláleseteké pedig száz fölé ugrott.

Az oktatási minisztérium szerdai összesítése szerint eddig több mint 3300 diáknál és csaknem 1200 tanárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést, emiatt 2700 osztályban tértek át a távoktatásra.

Bukarest vörös besorolásba került járványügyi szempontból, miután szerdán meghaladta a lakosság három ezrelékét az utóbbi két hétben azonosított koronavírus-fertőzések száma, Temesváron pedig korlátozzák a kijárást. A háromezrelékes fertőzési ráta felett a kormány múlt heti határozata értelmében csak az uniós digitális védettségi igazolással lehet belépni a vendéglátóhelyekre, mozikba, színházakba és sportlétesítményekre, de a nagyobb létszámú magánrendezvényeken is csak azok vehetnek részt, akik felvették az oltást, legalább fél éve kigyógyultak a fertőzésből, vagy friss teszttel igazolják, hogy nem fertőzöttek.

Korábban már Szatmár, Temes és a fővárost övező Ilfov megye is vörös besorolásba került.

*

Az állami és magánszektorban dolgozók oltási igazolás nélkül nem veszítik el munkahelyüket, de bérüket felfüggesztik október 15-től az olasz kormány törvényerejű rendelkezése szerint, melyet Sergio Mattarella államfő szerdán írt alá. Az angol nevet viselő Green Pass rendelet a hivatalos közlönyben való megjelenése után már csütörtök nulla órától életbe lép, de gyakorlatban csak a jövő hónap közepétől alkalmazzák.

Júniusban az egészségügyben, majd augusztusban az oktatásban dolgozók számára tették kötelezővé az oltottságot bizonyító igazolást. Október 15-től minden szakmai kategóriában ugyanaz lesz érvényes: az állami és magánszektorban 23 millió dolgozó csak akkor léphet be munkahelyére, legyen szó gyárról vagy irodahelységről, ha legalább egy oltással bír, átesett a betegségen vagy negatív tesztje van. Ha nem rendelkezik védettségi igazolással, a munkaadó feladata lesz az oltás nélküli dolgozót fizetés nélküli szabadságra küldeni. A rendelet legutolsó változata értelmében tehát az oltás nélküli munkavállaló nem veszíti el munkahelyét, de fizetésétől elesik. Természetesen hosszabb távon a védettséggel nem rendelkező dolgozó teljesen elesik a bérétől, és a munkaadónak jogában áll mással helyettesíteni őt az adott munkakörben.

A rendelkezés október közepétől december 31-ig érvényes, a járvány miatti egészségügyi vészhelyzet határidejéig, amely azonban meghosszabbítható. Ezzel egy időben a védettségi igazolás érvényességét a korábbi kilenc hónapról egy évre emelték.

 Az észak-olaszországi síparadicsomok üzemeltetői üdvözölték a védettségi igazolás kötelezővé tételét bejelentve, hogy október 15. után készen állnak a pályák megnyitására.

A védettségi igazolás kötelezővé tételével az utóbbi több mint egy hét alatt negyven százalékkal emelkedett az oltásra regisztrálók aránya.

*

Karl Nehammer osztrák belügyminiszter fokozott ellenőrzéseket jelentett be az utóbbi hónapokban megszaporodott hamisított védettségi igazolások miatt a rendőrség közbiztonsági főigazgatójával közösen tartott sajtótájékoztatóján szerdán Bécsben. Csütörtöktől a rendőrség - új egységek bevetésével - fokozottabban ellenőrzi - elsősorban a vendéglátó egységekben és a rendezvényeken szükséges - védettségi igazolások eredetiségét. Az utóbbi hat hónapban 400 hamisított védettségi igazolásra derített fényt a rendőrség, azok túlnyomó többségét külföldről, az internetes közösségi portálokon keresztül értékesítették a csalók.

"A védettségi igazolások hamisítása nem bocsánatos bűn, hanem okirathamisítás és csalás, amely 6 hónap és három év közötti szabadságvesztéssel járó büntetést von maga után" - figyelmeztetett a tárcavezető. A főigazgató a folyamatban lévő nyomozásra hivatkozva nem kívánt arról beszámolni, hogy egyedülálló csalók, vagy a nemzetközi szervezett bűnözés áll a hamisítások hátterében, de kiegészítve a miniszter által elmondottakat hozzátette, a felhasználók is büntethetők, akár 500 eurós bírság is kiróható rájuk.

A célirányos kontrollt naponta és országszerte fogja végezni a rendőrség a jövőben, erősítendő az egészségügyi hatóságok meglévő, szúrópróba-szerű járványügyi ellenőrzéseit. A kellő személyi állományt a szövetségi, illetve tartományi bűnügyi hivatal és a készenléti rendőrség biztosítja.

*

A koronavírus-fertőzés szövődményeibe belehaltak 86 százaléka nem volt beoltva Montenegróban, közölte az ország közegészségügyi intézete szerdán.

Az oltási kampány május elején kezdődött az Adria-parti államban, ahol azóta 373-an haltak bele a fertőzés szövődményeibe, közülük 320-an nem voltak beoltva. A regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma Szerbiában szerdára 7232-vel 879 342-re, Koszovóban 173-mal 159 328-ra, Észak-Macedóniában 554-gyel 187 637-re, Montenegróban 642-vel 127 326-ra, Bosznia-Hercegovinában pedig 526-tal 227 081-re növekedett. A járvány halálos áldozatainak száma Szerbiában az utóbbi 24 órában 38-cal 7846-ra, Koszovóban héttel 2912-re, Észak-Macedóniában 17-tel 6490-re, Montenegróban kilenccel 1868-ra, Bosznia-Hercegovinában pedig 24-gyel 10 237-re növekedett.

*

Október elejétől minden egészségügyben és szociális ellátásban dolgozónak rendelkeznie kell oltási vagy gyógyultsági igazolással, illetve negatív teszttel a munkavégzéshez, írta szerdai közleményében Vili Beros horvát egészségügyi miniszter.  "Alapvető célunk és jogi kötelezettségünk, hogy a lehető leghatékonyabb módon megakadályozzuk a vírus betörését az egészségügyi- és szociális ellátó rendszerbe", mondta, hozzátéve, hogy ezzel védeni akarnak mindenkit, nem pedig büntetni.

Kiemelte: tiszteletben tartják mindenki választását, ezért az alkalmazottak eldönthetik, beoltatják-e magukat vagy háromnaponta koronavírus-tesztet végeztetnek el. Azok, akik megtagadják a tesztelést, elsősorban saját maguknak okoznak problémát, de a rendszernek is, amelyben dolgoznak. "A munkafelvétel lehetetlenné válásával gondot okoznak az intézménynek, amelynek meg kell oldania a helyettesítést, az igazolatlan távolmaradással pedig saját magukat fosztják meg a juttatásoktól", mutatott rá a miniszter, és egyben reményét fejezte ki, hogy ilyen eset nem lesz.

*

A világon 230 050 677 ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint csütörtök reggeli adatai szerint. Egy nappal korábban 229 517 471 fertőzöttet tartottak nyilván.

A fertőzés 192 országban és régióban van jelen. Szakértők szerint a diagnosztizált esetek száma nem tükrözi pontosan a valóságot, mert az egyes országokban többé-kevésbé korlátozott a tesztek száma, és a nyilvántartás kritériumai is különböznek.

(forrás: MTI)

cimkék

hirdetés

Könyveink