hirdetés
hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.
hirdetés

Többről is szólhatna a szexuális felvilágosítás

A magyar fiatalok elégedetlenek a jelenlegi szexuális felvilágosítással – derül ki egy online felmérésből, amely során 1500, 15-22 év közötti fiatal válaszolt a kérdésekre. A fiatalok azt szeretnék, ha a felvilágosítás többről szólna, mint egy biológia óra és örülnének, ha az érzelmekről, kapcsolatokról és nemi szerepekről is szó esne a felvilágosítás során.

Pozitívumként említhető, hogy a válaszadók 84 százaléka részesült valamilyen felvilágosításban, ami viszonylag nagy szám, bár ez még mindig azt jelenti, hogy sokan teljesen kimaradtak a szexuális éltre való felkészítésből.
A megkérdezettek 64 százaléka gondolta azt, hogy nem kapott elegendő információt, így nem meglepő az eredmény, hogy az összes válaszadónak csupán 52 százaléka ismerte a leggyakoribb, szexuális úton terjedő betegségeket a HIV-víruson és szifiliszen kívül.
A válaszokból az is kiderült, hogy a szexualitással kapcsolatban a fiataloknak nem a szülők, hanem a barátok jelentik az elsődleges információforrást.
Szőnyi György, a Szülészeti-Nőgyógyászati Prevenciós Tudományos Társaság főtitkára szerint ez a kutatás is alátámasztja az A-HA program fontosságát, amely az elmúlt hat évben – a társaság szülész-nőgyógyászainak és védőnőinek köszönhetően – az ország 1200 iskolájának több mint a felébe jutott el. A társaság oktatói több mint 9200 tájékoztató órát tartottak, a résztvevő diákok száma pedig megközelítette a 460 ezret.
„Tudományos kutatások is bizonyították, hogy a kiegyensúlyozott párkapcsolat, a szexualitás épp úgy hozzájárul az egészség megtartásához, mint a helyes táplálkozás vagy a testmozgás. Ezért tartjuk – mi védőnők is – fontosnak, hogy megfelelő ismeretekkel rendelkezzenek a fiatalok e kényesnek mondott terülten, tanuljanak meg beszélni is erről a témáról” - fogalmazott Csordás Ágnes, a Magyar Védőnők egyesületének elnöke.
A Budapesti Orvostanhallgatók Kortársoktató Alapítványa (BOKA) 20 éve tart AIDS és szexuális felvilágosítás címmel prevenciós foglalkozásokat, amelyeken az óvszerhasználatot is bemutatják. „Sajnos egyre kevesebb iskolába jutunk el, így a fiatal orvostanhallgatók és az iskolások egyre kevesebb alkalommal tudnak találkozni és nyíltan beszélgetni erről a témáról" – mondta Molnárné Garbacz Anna, a BOKA vezetője.
Erős Erika szexuálpszichiáter véleménye egyezik a fiatalokéval, szerinte is sok felvilágosító program van ma már, de többségük inkább az anatómiai ismeretekre és nem az érzelemre helyezi a hangsúlyt, ugyanakkor a tinédzsereknek a szexualitás érzelmi hátterét és dinamikáját kellene megismerniük.

MTI

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés