hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.

Több millió beteg adatait lopta el; eladná a kiberbűnöző

Az adatbázist a fekete piacon árulja; ha egy kórház nem hajlandó fizetni, erről értesíti az érintett pácienseket is, így helyezve még nagyobb nyomás alá az intézményt, közli az Origo.

A TheDarkOverlord becenéven tevékenykedő kiberbűnöző több, mint 10 millió páciens adatait lopta el, és azzal fenyegetőzik, ha nem fizetnek neki váltságdíjat az intézmények, azokat eladja az online fekete piacon. Eddig egy intézmény reagálta azt, hogy nem hajlandó fizetni – mondta el a hacker egy interjúban. Hogy még nagyobb nyomást gyakoroljon, néhány pácienst értesített is arról, hogy adataik ki fognak szivárogni, ha az adott intézmény nem fizet, írja a lap.

Az adatbázist június végén tette fel, júliusban pedig újabb fenyegetéssel jelentkezett.

Az amerikai kórházakban népszerű egészségügyi szoftver forráskódját árulja privát kulcsokkal együtt, amit a HL7 szoftvergyártó fejlesztett. A szoftverrel több száz kórházi eszközhöz és adatbázishoz lehet hozzáférni, a kulcsokkal pedig minden nyilvántartott páciens adatához és státuszához.

Az InfoArmor biztonsági cég megerősítette az adatlopás tényét. Ahogy más szakemberek, ők is azt ajánlották az érintetteknek, hogy ne fizessenek, helyette értesítsék a hatóságokat.

(forrás: origo)
hirdetés

Könyveink