hirdetés
hirdetés
2024. április. 16., kedd - Csongor.
hirdetés

Több az influenzás, de nincs az egész országban járvány

Az egész országban jelentősen nőtt az influenzaszerű megbetegedések száma, de nincs az összes megyében járvány. Az influenza elleni védőoltást közben egyre többen kérik. Pénteken Vas megyében a kórházban meghalt egy beteg, akinél kimutatták a H1N1-et. A látogatási tilalmat elrendelt intézmények listája.

Több tucat kórházban van érvényben teljes, illetve részleges látogatási tilalom. Több óvodában és iskolában a gyerekek jelentős része hiányzik, sok helyen szünetet rendeltek el. A betegek között sok a gyermek, a legveszélyeztettebbek a 15-34 év közöttiek.

Budapesten az influenzaaktivitás mérsékeltnek minősíthető - közölte a fővárosi kormányhivatal népegészségügyi szerve. A legutóbbi adatok szerint a fővárosban egy hét alatt 21 százalékkal nőtt az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók száma. Teljes látogatási tilalom csak a Nyírő Gyula Kórházban van.

"Az országban a Budapest környéki régió a második legfertőzöttebb térség" - közölte a Pest megyei tiszti főorvos, Homor Zsuzsanna.

A Bács-Kiskun megyei statisztikák szerint a megyében még nincs járvány - közölte Balogh Melinda megbízott megyei tiszti főorvos. Látogatási tilalmat egy egészségügyi intézményben sem kellett elrendelni, a bajai Szent Rókus Kórház saját hatáskörében, elővigyázatosságból vezetett be gyermekosztályán teljes körű látogatási tilalmat, a szülészeti-nőgyógyászati osztályon pedig részleges korlátozás van érvényben.

Jász-Nagykun-Szolnok megyében az eddigi vizsgálatok kizárólag az influenza A(H1N1) vírus jelenlétét igazolták - közölte Korim Éva, a megyei kormányhivatal sajtószóvivője.

Csongrád megyében a héten még nem volt járvány. Tombácz Zsuzsanna, az ÁNTSZ regionális járványügyi osztályának vezetője elmondta: eddig még csak Szentesen kellett elrendelni látogatási tilalmat a kórházban. A jövő hét elején körlevelet küldenek az iskoláknak, kérve, hogy jelentsék, ha sok diák hiányzik. A megyében még nem mutatták ki az influenza B-vírust, de az A-vírust és a H1N1-et már igen.

Békés megye nagyobb részén a megbetegedések száma már átlépte a járványküszöböt - közölte a megyei ÁNTSZ. A megyében eddig két esetben diagnosztizálták a H1N1 vírust.

Hajdú-Biharban is járvány van - mondta Pásty Gabriella megyei tiszti főorvos. A betegek fele 24 éven aluli. A múlt héten 11 embert kellett kórházban kezelni, köztük négy terhes nőt is; egy gyermeknél pedig intenzív ellátásra is szükség volt.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a legutóbbi statisztika szerint a megbetegedések száma - a 10-14 évesek kivételével - minden korosztályban nőtt. A múlt héten meghalt egy 44 éves ember, aki H1N1- és parainfluenza-fertőzött volt, s nem volt beoltva influenza ellen.

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében háromszorosára emelkedett az elmúlt héten az influenzaszerű tünetekkel orvosnál jelentkezők száma. Papp Erzsébet epidemiológiai osztályvezető főorvos közlése szerint a megyében a legtöbb megbetegedést a szerencsi, a bodrogközi, a sárospataki, a sátoraljaújhelyi és a tokaji kistérségi népegészségügyi intézet területéről jelentették.

Heves megyében is járvány van - közölte a népegészségügyi szakszolgálat járványügyért felelős megbízott főorvosa. Huszti Györgyike hozzátette: három beteget ápolnak kórházban, intenzív osztályon, állapotuk kielégítő.

Nógrád megyében az influenzaszerű megbetegedések száma január harmadik hetében érte el a járványos szintet, de utána is jelentősen nőtt a betegek száma - mondta Pálosi Béla megbízott megyei tiszti főorvos. A betegek csaknem fele gyerek. A salgótarjáni megyei kórházban teljes látogatási tilalmat vezettek be. A megye területéről beküldött vizsgálati anyagokból négy esetben azonosították az influenza A(H1N1) pandémiás vírusát.

Komárom-Esztergom megye összes kórházában látogatási tilalmat rendeltek el az influenzajárvány miatt.

Győr-Moson-Sopron megyében a legutóbb kórházba került öt beteg közül négyet intenzív osztályon ápolnak, két betegnél azonosították a H1N1 vírust - mondta Széles Klára, a megyei tisztiorvosi szolgálat főorvosa. A soproni kórházban teljes körű látogatási tilalom van érvényben.

Fejér megyében a tömeges megbetegedések miatt a dégi óvodában a héten már nem fogadták a gyerekeket, a jövő héten kezdődnek ismét a foglalkozások - mondta Almási Ferenc kistérségi tiszti főorvos. A legtöbben a 10-14 éves korosztályból betegedtek meg.

A járvány az országban Veszprém megyében terjedt el a legintenzívebben, a legfertőzöttebbnek számít a balatonfüredi és a veszprémi kistérség.

Vas megyében közepes szinten van a járvány, most érte el a csúcspontját - közölte Reiner Vera megbízott megyei tiszti főorvos. Hat esetet vizsgáltak H1N1-re, ebből két betegnél mutatták ki a kórokozót. Egy más betegségekben is szenvedő H1N1-pozitív beteg pénteken meghalt, a másik, egy terhes kismama azonban már hazamehetett - mondta el Reiner Vera.

Zala megyében a múlt hétre vált járványossá az influenza. A megyei kormányhivatal népegészségügyi szervének legutóbbi adatai szerint a fertőzöttek több mint nyolcvan százaléka 35 évesnél fiatalabb. Zalában egy ember került kórházba, ő intenzív ellátásra és gépi lélegeztetésre szorult.

Somogyban is járvány van a múlt hét óta. A kaposvári Kaposi Mór Oktató Kórházban csütörtökön teljes körű látogatási tilalmat rendeltek el.

Tolna megyében a betegforgalom alig változott, de az influenzaszerű megbetegedések száma legalább háromszorosára emelkedett. A megyében mind a pandémiás vírus, mind az influenza B vírus jelen van.

Az ÁNTSZ Baranya megyei járványügyi főorvosa, Kiss Gabriella elmondta: az egész megyében jelen van a járvány, de a pécsi kistérségben a legaktívabb. Az influenzaszerű megbetegedések számának növekedése miatt továbbra is általános látogatási tilalom van a Pécsi Tudományegyetem klinikáin.

A látogatási tilalmat elrendelt kórházak teljes listáját itt olvashatja.

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés