hirdetés
2024. március. 19., kedd - József, Bánk.
hirdetés

 

Tetoválás mint egészségügyi felügyeleti eszköz

Az "elektronikus tetoválótinta" egészségügyi felügyeleti eszközként is bevethető lenne, számol be egy dél-koreai tudományos projektről a Bitport.

A Korea Advanced Institute of Science and Technology (KAIST) kutatói folyékony fémet és szénalapú nanocsöveket tartalmazó "elektronikus tetoválótintát" fejlesztettek ki, amely bioelektródaként funkcionál, és egy elektrokardiográfiás (EKG) készülékhez vagy más bioszenzorhoz csatlakoztatva képes mérni és a képernyőkre továbbítani a felhasználó pulzusszámát, glükóz- vagy laktátszintjét és más fontos adatait. A kutatók célja, hogy végül képesek legyenek elhagyni az említett bioszenzorokat, és egy vezeték nélküli csipet csatlakoztassanak az e-tintához.

Ezzel jeleket küldenének oda-vissza az emberi test és a külső eszközök között, amelyek elméletileg bárhol elhelyezhetők, beleértve a betegek otthonát is. A tinta nem invazív, és gallium alapú részecskékből készül, az elektromos áram vezetésében pedig a szén nanocsövek segítenek, amelyeknek platina allalmazásával adnak különös tartósságot, lehetővé téve, hogy a tetoválás még erős dörzsöléssel se váljon le a bőrfelületekről, írja a Bitport.

(forrás: BITPORT)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink