hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.
hirdetés

 

Telefonál a nap, ha éget

Mostantól UV-előrejelzést és -figyelmeztetést is ad az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) Meteora elnevezésű mobileszközös alkalmazása.

Tóth Zoltán, az OMSZ munkatársa a bejelentés alkalmából emlékeztetett: a tavalyi szezonban májustól augusztus végéig 38 napon adtak ki figyelmeztetést.

A meteorológiai szolgálat figyelmeztetési rendszere szerint 5 és 6,9 közötti UV-index is erős sugárzást jelent. Ha az UV-index 7 és 7,9 közötti, az nagyon erős sugárzást jelent. Ekkor már a széles karimájú kalap, napszemüveg, napernyő, fényvédő krém alkalmazása mellett a szakemberek azt is javasolják, hogy kerüljék a déli napsütésben az árnyékmentes helyen való tartózkodást.

A 8 feletti UV-index már extrém sugárzási szintet jelöl. Ekkor 11 és 15 óra között már árnyékot kell keresni, könnyű, kevés testrészt fedetlenül hagyó ruha, széles karimájú kalap viselése, fényvédő krém, illetve napernyő használata indokolt.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat kétféle figyelmeztetést adhat ki az UV-sugárzás veszélye miatt. Ha a sugárzás másnapra várható maximuma eléri a 7,5-ös UV-index értéket a Dunántúl vagy a Dunától keletre eső terület 50 százalékán, ebben az esetben az érintett országrészre adnak ki figyelmeztetést. Ha az UV-sugárzás másnapra várható maximuma az ország több mint 50 százalékán eléri a 7,5-ös UV-indexet, akkor az egész országra érvényes a figyelmeztetés. Tölgyesi László ugyanakkor elmondta: a Meteora alkalmazásban ennél alacsonyabb sugárzási szintre is be lehet állítani "saját riasztást" a saját bőrtípusa, érzékenységének megfelelően.

Az OMSZ honlapja szerint a mobilalkalmazás Androidos telefonokra tölthető le.

(forrás: MTI)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink