hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.

Társ- és fürdőkórház lesz a Tétényi úti intézmény

A Tétényi úti intézmény társkórházként működik majd a DBC mellett, rehabilitációs-rekreációs funkcióval, mondta Bedros J. Róbert az Origonak.

A Szent Imre tehát annak idején fürdőkórházból lett közkórház. Ugyanez fordítva is lehetséges?

Természetesen, hiszen minden adott hozzá: a gyógyvíz, az infrastruktúra, a beépíthető területek és mindenekelőtt az igény Újbuda és a környék lakosainak részéről. Idővel ugyanolyan korszerű egészségügyi centrum jöhetne létre a Szent Imre Egyetemi Oktatókórház területén, mint amilyen az Erzsébet Sósfürdő volt a maga fénykorában.

Mi a lehetséges menetrend?

Az első lépés az, hogy a Dél-budai Centrumkórház megvalósuljon Dobogón, ugyanis a DBC átadása után nyílik lehetőség a további fejlesztésekre.  Első körben a Szent Imre jelenlegi osztályai „átköltöznek" a Szuperkórházba, a Tétényi úton megmaradó intézmény pedig társkórházként működik majd a DBC mellett. Itt látják el a krónikus, továbbá a műtét előtti előkészítésre és az operáció utáni kezelésre szoruló betegeket. Hosszabb távon ezt egészíthetné ki – a szabad kapacitások terhére – egy rehabilitációs-rekreációs funkció. Nappali kórház és fizetős gyógyturisztikai szolgáltatások is szóba jöhetnének, jelentős kedvezményekkel az itt élők számára. Mindez hatalmas előrelépést jelentene Újbuda és a környék lakóinak termálvizes gyógykezelésében.

Mi a jelentősége egy ilyen beruházásnak? Miért fontos egy fürdőkórház?

Nagyon fontos hangsúlyozni, hogy a Dél-budai Centrumkórház, a Szent Imre Egyetemi Oktatókórház és az Erzsébet Sósfürdő egy komplexumot képezne. A három egység összehangolt fejlesztésével azonban nem csak a múltat, a jelent és a jövőt kapcsolnánk össze hosszú távon. A DBC önmagában is mérföldkő a magyar egészségügy történetében, de egy komplex fejlesztés megteremtené a szinergikus kapcsolatok lehetőségét a három intézmény között, kölcsönösen fokozva azok jelentőségét és teljesítményét.

A Dél-budai Centrumkórház-projektet vezető miniszterelnöki megbízott, Bedros J. Róbert az Origonak adott interjút, amelyben arról is beszélt, legkorszerűbb orvostechnikai hátterével, kiváló munkafeltételek biztosításával és valódi betegközpontúságával lendületet ad majd a hazai orvoslás fejlődésének a Dobogón épülő szuperkórház.

(forrás: Origo)
hirdetés

Könyveink