hirdetés
hirdetés
2022. május. 26., csütörtök - Fülöp, Evelin.
hirdetés

Szűrés szervezetten

A vizsgálatok költsége 5-10 éven belül megtérül

Szinte valamennyi daganatos betegség kezelésének eredménye attól függ, milyen stádiumban ismerik fel a kórt. Ehhez elengedhetetlen a rendszeres szűrővizsgálat. Az időben diagnosztizált elváltozás nagy valószínűséggel nem ad metasztázisokat, így mind a terápia, mind pedig a beteg rehabilitációja jobb eredményekkel kecsegtet.

Az első, szervezett szűrés Magyarországon a 2001 decemberében indult, kétévenként ajánlott emlőszűrés, amely a 45-65 éveseket célozta meg. Bár a nemzetközi gyakorlat 70 százalékos részvételi arányt ír elő, óriási eredmény, hogy már a bevezetés évében a megszólítottak mintegy 60 százaléka részt vett országosan a vizsgálatokon. Megyénként azonban nagy különbségek mutatkoztak. Szabolcs-Szatmárban a megkeresettek 70 százaléka elment mammográfiára, míg Békésben 30 százalék alatti volt a megjelenési arány. Ez utóbbinál Hargitai Réka, az Egészségügyi, Szociális és Családügyi Minisztérium népegészségügyi főosztályának vezető helyettese szerint figyelembe kell venni, hogy nem tudtak mammográfiás centrumot kialakítani, annak ellenére, hogy a célszerű az lenne, ha megyénként legalább egy állomás a nők rendelkezésére állna. Még akkor is, ha az Országos Egészségbiztosítási Pénztár megtéríti az utazás költségeit, s a tervek között szerepel néhány mobil szűrőállomás kialakítása is.

A méhnyakrák szűrésére már a hatvanas évek óta létezik ajánlás, a nőgyógyászatokon rutinszerűvé vált a kenetvétel. A szervezett vizsgálatokat 2003. szeptember végén kezdték meg a 25–65 év közötti nők körében, akik – többek által vitatottan – háromévente kapják kézhez a meghívó levelet. Mivel a vizsgálat nem igényel speciális műszerparkot, az országban bármelyik szakrendelőt fel lehet keresni. A szűrés eredményességét bizonyítja a finn példa, ahol hosszú évek óta szervezik a vizsgálatokat, s ma már csupán néhányan halnak meg ebben a betegségben. Hazánkban viszont még majdnem 500 nő esik évente a méhnyakrák áldozatául.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Tarcza Orsolya
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés