hirdetés
hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.
hirdetés

Szövetséges vírusok

Gyermekbénulás-veszély az AIDS miatt

Lehet, hogy a HIV-vírus fogja megakadályozni azt, hogy a járványos gyermekbénulás kórokozóját a WHO szándéka szerinti időpontra kiirtsák. Az AIDS-betegek immunrendszerének gyengesége ugyanis nemcsak lehetővé teszi a polyomyelitis-fertőzés fennmaradását, hanem még veszélyes mutációknak is teret enged.

Az Egészségügyi Világszervezet 1988-ban elfogadott eradikációs terve kétségtelenül kedvező eredményeket szült: 1987-től 2001-ig a járványos gyermekbénulás incidenciája csaknem ezredrészére – évi 350 000-ről mindössze 483 esetre – csökkent. Az ezredfordulóra tervezett teljes poliomyelitis-mentességet azonban nem sikerült megvalósítani, így a határidőt 2005-re tolták ki. Ez a terv is kudarcba fulladhat – figyelmeztetnek a kutatók, azzal érvelve, hogy a már korábban poliomyelitis-mentesnek nyilvánított Dominikai Köztársaságban 2000-ben 28 járványos gyermekbénulásos esetet észleltek. A feltételezések szerint a Sabin-védőoltás gyengített vírusa vált mutáció következtében ismét patogénné. Az érintettek székletéből kimutatható vírus legtöbbjüknél megegyezett az 1988-ban oltáshoz felhasznált törzzsel. Az attenuált vírus visszamutálódása rendkívül ritka, és a szakemberek szerint igen valószínű, hogy ez esetben is csak olyan sérült immunrendszerű betegeknél jöhetett létre, akik azután egészséges immunrendszerűeket is megfertőzhettek. Egészségeseknél ugyanis a poliovírus egy hét után már nem mutatható ki a székletből, immundeficiens betegek, HIV-fertőzöttek azonban tünetek hiányában is képesek tartós vírushordozásra és -ürítésre. A megoldás elvileg egyszerű, ugyanis az elölt vírusokat tartalmazó oltás hatékonyan véd a fertőzéstől. A gond csupán annyi, hogy legalább tízszer drágább, mint az élő attenuált vírust tartalmazó vakcina, és injekciós kiszerelése miatt beadása komoly logisztikai feladatok elé állítja a kevésbé fejlett országok egészségügyi ellátását.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Dr. Bardócz mariann
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés