hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Kiállt a kórház mellett a polgármester

Szócska: négy csecsemő halálának már tudják az okát

Négy koraszülött halálának már tudják az okát a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórházban. Az esetek egyelőre nem mutatnak összefüggést, mondta rendkívüli sajtótájékoztatóján Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár.

Az elhunyt csecsemőktől vett mintákat még most is laboratóriumban vizsgálják – hangzott el a köztévé Híradójában. Szócska Miklós azt mondta, négy baba halálának már tudják az okát, összefüggést azonban nem találtak a halálesetek között.

A miskolci megyei kórházban történt koraszülött-halálesetek ügyében szélesebb körű szakmai felügyeleti vizsgálat is lesz, amely kiterjed a terhesgondozásra, az osztályok közötti együttműködésre, a szülészeti munkára, a koraszülöttintenzív-osztályon zajló munkára, a kórház eljárásrendjére és higiénés munkájára is, mondta Szócska Miklós egészségügyi államtitkár kedden, a kormány honlapján közzétett videóban.

A kórház koraszülöttintenzív-osztályán a múlt héten történt nyolc haláleset ügyében hétfőn Orbán Viktor miniszterelnök azonnali helyszíni vizsgálatot rendelt el. Emellett a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézetet (GYEMSZI) arra utasította, hogy a vizsgálat idejére függessze fel beosztásából a kórház igazgatóját.

Polgármesterként és édesapaként is megrendült az elmúlt napokban történtek miatt - mondta Kriza Ákos, Miskolc első embere. A polgármester szerint a halálesetek átlagtól eltérő nagyobb száma indokolttá tette, hogy mind a kórház, mind pedig az egészségügyi hatóságok, a minisztérium vezetésével vizsgálatot indítsanak, hogy kiderüljön, van-e összefüggés a halálesetek között.  Ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy a kórházban kimagasló munka folyik. Az újszülött- és a koraszülöttosztály orvosai, szakápolói magas szintű szakmai munkát végeznek évek óta. Ennek révén sikerült azt is elérni, hogy a koraszülött halandóság az elmúlt két esztendőben jelentősen csökkent.

Az állam gondoskodó feladatai közé tartozik, hogy minden, a szokottól eltérő esetet kivizsgáljon, és különösen fontos ez az egészségügyi intézmények esetében, mondta.

"Bízom abban, hogy a vizsgálatok eredménye is azt bizonyítja majd, hogy a kórház és az ott dolgozó szakemberek feladatukat legjobb tudásuk, szakmai hozzáértésük és az eddig tapasztalt, kimagasló emberi erkölcsi normák szerint látták el", jelentette ki Kriza Ákos.

(forrás: m1 Híradó)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés