hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Felfüggesztik a kórház igazgatóját

Többszörös vizsgálat a borsodi csecsemőhalálok miatt (Frissítve!)

A miniszterelnök utasítására vizsgálatot indított az egészségügyért felelős államtitkárság a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház koraszülött osztályán bekövetkezett halálesetekkel kapcsolatban. A kórház főigazgatóját felfüggesztik.

Augusztus 8-án azonnali vizsgálatot indított a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórház Koraszülött-Újszülöttpathológiai Osztályán sajnálatosan bekövetkezett halálesetekkel kapcsolatban az EMMI Egészségügyért Felelős Államtitkársága az Országos Tisztifőorvosi Hivatalon keresztül – közölte a szaktárca szerkesztőségünkkel. Az osztályon ugyanis néhány nap alatt több, igen kis súlyú, nem kellően fejlett koraszülött csecsemő életműködését nem sikerült fenntartani.

Az államtitkárság közleményét később a Kormányzati Információs Központ  közleménye követte: eszerint a rendkívüli vizsgálatot Orbán Viktor miniszterelnök rendelte el a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórházban történt koraszülött-halálesetek miatt; legalábbis ezt közölte a szervezet az MTI-vel.

A híradás alapján a kormányfő utasította Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkárt, Török Krisztinát, a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet (GYEMSZI) főigazgatóját és Paller Judit országos tiszti főorvost, hogy haladéktalanul kezdjék meg a helyszínen a vizsgálatot.  Orbán Viktor emellett a GYEMSZI-t arra utasította, hogy a vizsgálat idejére függessze fel beosztásából a kórház igazgatóját. A kormány az ügyészségen bejelentést tesz az ügy körülményeinek kivizsgálására, tették hozzá. Csiba Gábor a Heti Válasz munkatársától értesült felfüggesztésének híréről, nem kívánta kommentálni a kormányszóvivői iroda közleményét. Később a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórház főigazgatója az MTI-nek azt mondta: örül annak, hogy van egy ilyen vizsgálat. "Vizsgálják ki, és várom az eredményt" – tette hozzá.

A kórház jelentési kötelezettségének eleget téve augusztus 8-án a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szervét (NSZSZ) tájékoztatta. Mivel az esetek halmozódása felvetette egy esetleges fertőzés lehetőségét, az egészségügyi hatóság járványügyi vizsgálatot kezdett.

A kórház azonnal meghozta a legfontosabb járványügyi intézkedéseket: átszervezték az érintett osztályon az elhelyezést, a higiénés rendszabályok fokozott betartása mellett folyamatos ellenőrzést végeznek, illetve jelentő szolgálatot működtetnek. Az elhunyt  koraszülöttektől vett mintákat az OEK Nemzeti Referencia Laboratóriumában jelenleg is vizsgálják, áll a tárca közleményében.

Az Országos Epidemiológiai Központ (OEK) és az Országos Tisztifőorvosi Hivatal (OTH), illetve a fenntartó Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet (GYEMSZI) megtette a szükséges lépéseket, óvintézkedéseket és erről folyamatosan tájékoztatja az EMMI Egészségügyért Felelős Államtitkárságát. A vizsgálat jelenleg is folyamatban van.

MedicalOnline
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés