hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.

Egészségpolitika

Szívünk Napja 2009

Ingyenes szűrővizsgálatokkal, interaktív szakmai előadásokkal, tanácsadással, valamint különböző szórakoztató programokkal várta az érdeklődőket szeptember utolsó vasárnapján a Magyar Kardiológusok Társasága és a Magyar Nemzeti Szívalapítvány Budapesten a Városligetben, a Petőfi Csarnok tőszomszédságában levő Nagyréten.
A Szív Világszövetsége kezdeményezésére 2000 óta a világon mindenütt egyszerre, szeptember utolsó vasárnapján  rendezik meg a Szívünk Napját. A Világszövetség magyar tagjai – a Magyar Kardiológusok Társasága és a Magyar Nemzeti Szívalapítvány – az első évtől kezdve csatlakozott a felhíváshoz.
A Szív Világnapján minden évben a szervezők egy bizonyos téma köré csoportosítják a rendezvényeket. A Szívünk Napja idei jelmondata ez volt: „Élj és Tégy a Szívedért”.

Az eseményt beharangozó sajtótájékoztatón Prof. Dr. Forster Tamás, a Magyar Kardiológus Társaság elnöke a többi között a szív- és érrendszeri betegségekkel kapcsolatban kiemelte a megelőzés fontosságát, mert korai stádiumban szűréssel fel lehet ismerni a betegséget. Felhívta a figyelmet arra, hogy változtatni kell a szűrővizsgálatok eddigi stratégiáján, rá kell ébreszteni az embereket arra, hogy a rizikó megismerését követően tegyenek annak elhárítása érdekében. Az elnök beszélt a 140/90, és Rizikóriadó elnevezésű programokról, amelyek segítségével tudatosítani szeretnék az emberek bevonásának, motiválásának szerepét saját egészségük megőrzése érdekében.

Dr. Nagy András, a Nemzeti Szívalapítvány elnöke a munkahelyi egészségmegőrzés jelentőségére hívta fel a figyelmet, ugyanis a nem megfelelő munkahelyi miliő, a stressz is kiválthatja a szív- és érrendszeri megbetegedéseket.. A neves szakember ugyanakkor mondandójában rámutatott arra, hogy a nők is egyre nagyobb veszélynek vannak kitéve, ugyanis a hölgyek körében emelkedő tendenciát mutatnak a statisztikák a szívbetegségeket illetően. A Pirosban a női szívek mozgalom a nők szíve egészségének megőrzésére jött létre. Dr. Nagy András a nemzetközi kampány hazai népszerűsítését szorgalmazta, ennek a része volt, hogy a vasárnapi rendezvényen piros trikóba öltözött vendégek formázták meg az emberi szívet a Városligetben.

Dr. Kiss Róbert, a Magyar Kardiológusok Társaság főtitkára a sajtótájékoztatón rávilágított arra, hogy a szív- és érrendszeri betegségekkel kapcsolatban már fiatal korban át kell adni az ismereteket. A rendszeres testmozgással, az egészséges életmóddal meghosszabbíthatjuk életünket. A főtitkár a szívinfarktust napjaink tragédiájának nevezte, amelyek kezelésében fontos szerepet játszik az időablak, miszerint a betegnek minél előbb megfelelő ellátásban kell részesülnie. Dr. Kiss Róbert szerint nem elhanyagolható a munkahely egészségmegőrző szerepe sem, ezzel kapcsolatban a passzív dohányzást, mint egyik fontos kockázati tényezőt említette meg.

Prof. dr. Merkely Béla, a Magyar Kardiológusok Társaságának leendő elnöke a sajtó képviselőinek az újraélesztéssel kapcsolatban elmondta, hogy ennek sajnos nincs hagyománya hazánkban, éppen ezért az újraélesztéssel kapcsolatos tudnivalókat, az ehhez kapcsolódó technikákat minél szélesebb körben kívánják megismertetni a laikusokkal.

A vasárnapi rendezvényen a kilátogatók személyre szabott tanácsot kérhettek a helyszínen lévő kardiológusoktól. Ezáltal szembesülhettek egészségügyi állapotukkal. A mért adatok, eredmények dokumentálására a kockázatmérő füzet szolgált, amelyet minden érdeklődő hazavihetett.

Az eseményen megismerhették az újraélesztés technikáját, hallhattak a megelőzésről is. A résztvevő szakemberek segítettek azoknak, akik szeretnének leszokni a dohányzásról, egészségesebben szeretnének táplálkozni, és a számukra legalkalmasabb sportolási lehetőséget keresik. A nagy színpadon interaktív szakmai előadásokat hallgathattak meg, ezzel is felhíva a figyelmet arra, hogy mennyire kell vigyáznunk magunkra, szívünk egészségére. Fókuszba került a nők, a sportolók egészsége, a munkahelyi egészségmegőrzés szerepe, valamint a kardiológiai rehabilitáció. Megtudhatták, hogy milyen kockázati tényezőkre kell vigyázni, melyek az ideális értékek. A legalattomosabb és a legveszélyesebb rizikófaktorok egyike a magas vérnyomás. Éppen ezért szó esett a 140/90 program jelentőségéről is.

A Szívünk Napja évről-évre egyre nagyobb népszerűségnek örvend, minden évben egyre színvonalasabb és tartalmasabb interaktív szakmai és szórakoztató programok várják az érdeklődőket. A kilátogatók most találkozhattak a TV2 Jóban – Rosszban szereplőivel, valamint Németh Lajos meteorológussal is, aki egy gyaloglóverseny keretében  mozgatta meg az érdeklődőket. Továbbá neves sportolóink mondták el, hogy van-e valamilyen kardiológiai érintettségük, illetve mit tesznek saját és családjuk egészségének megőrzése érdekében.

A szervezők a gyerekekről sem felejtkeztek meg, akik a rendezvényen játékos formában sajátíthatták el az egészséges életmód, táplálkozás alapismereteit valamint többféle játékban vehettek részt. Ugyanakkor meglepetések is vártak rájuk, az egyik kedvenc online csatornájuk, az egyszervolt.hu mesefiguráival találkozhattak, valamint a színes interaktív programok mellett különböző játékokban mérték össze tudásokat. Érdemes volt ringbe szállni, hiszen senki sem távozott üres kézzel. A bátrabbak felszállhattak a hőlégballonra, és megcsodálhatták a rendezvényt a „felhők” közül. Az óvodások és az iskolások számára a szervezők a tavalyi évhez hasonlóan rajzversenyt hirdettek: „Te hogyan védenéd szíved egészségét?” címmel. A legjobb és a legötletesebb rajzok készítői különböző nyereményekkel lettnek gazdagabbak.

Több mint húszezer látogató, több mint tízezer szűrés, 140 véradás: ez az idei év mérlege a fővárosi  Szívünk Napja rendezvénynek.

Sajtóközlemény

cimkék

hirdetés

Könyveink