hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.
hirdetés

 

Szintetikus csonttal gyógyítanák a traumás sérüléseket

A svéd Lund University és drezdai kutatók nemzetközi csapata a Science Advances folyóiratban közölt cikkében arról számolt be, hogy állati modellszervezetekben sikeresen alkalmaztak komoly csonttörések kezelésében egy injektálható keveréket.

Az anyag egy Lundban kifejlesztett mesterséges kerámia jellegű készítményt, bioaktív csontfehérjét (rhBMP-2), illetve csontreszorpció elleni biszfoszfonátot tartalmaz. Ezzel a koktéllal a későbbiekben embereknél kifejezetten súlyos, a combcsontot vagy a sípcsontot érintő nyílt traumás sérüléseket kívánnak majd kezelni, mert az ilyen jellegű sérülések több mint 5%-ánál nem sikerül elérni a gyógyulást.

A korábbi vizsgálatokban a csontfehérje a reszorpció miatt kifejezetten rossz eredményeket produkált, ezt sikerült most a biszfoszfonáttal ellensúlyozni, és a csonthelyettesítő anyaggal oly módon vegyíteni, hogy hasznosulásának üteme kontrollálható legyen.

A patkányokon végzett vizsgálatok eredményei szerint még a súlyos defektussal járó törések is komplikációmentesen gyógyultak, ami a jövőbeni humán felhasználás számára kifejezetten reményteljes.

 

Forrás: Deepak Bushan Raina et al. A facile one-stage treatment of critical bone defects using a calcium sulfate/hydroxyapatite biomaterial providing spatiotemporal delivery of bone morphogenic protein–2 and zoledronic acid, Science Advances (2020).

 

Fotó: 123rf-archív
Fotó: 123rf-archív

(forrás: MedicalOnline)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink