hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

Elfogadható kompromisszumok műtét helyett

Csak a legsúlyosabb csonttöréseket műtik meg a koronavírus-járvány ideje alatt, ismerteti az Index a legújbb eljárásrendet.

Az Egészségügyi Szakmai Kollégium traumatológia- és kézsebész tagozata új ajánlást tett közzé a törések és egyéb baleseti sérülések ellátására. Véleményük szerint a traumatológiai ellátás szűkítése és megváltoztatása két lépcsőben indokolt a járvány idején. Elsősorban azt mérlegelték, milyen ellátásoknál lehet kikerülni vagy elhalasztani a műtéteket, hogy a járvány súlyosbodása esetén minél több szabad lélegeztetőgép és ehhez értő személyzet maradjon a Covid-19 betegek ápolására.

Első lépésként olyan korlátozásokra van szükség, amelyek csökkentik a fertőzésveszélyt az orvos-beteg és a beteg-beteg kapcsolatok során, olvasható a dokumentumban. Ennek érdekében a nem nyílt és komolyabb csontelmozdulással nem járó bokatöréseket és csuklótöréseket az orvosok legfeljebb kézzel teszik helyre, majd a hagyományos módon sínbe helyezik, rögzítik, gipszelik (ezt nevezik konzervatív eljárásnak – a szerk.). 

Kivételt jelentenek ez alól az idős korosztályt érintő csípőtáji törések. Ennél a betegségcsoportnál ugyanis a beteg hosszú ideig tartó kórházi kezelése, ágyban fekvése komoly szövődményeket és magasabb halálozást okozhat. Az ajánlás szerint a 65 évesnél idősebb korosztályt különösen veszélyezteti a fertőzés és egyéb szövődmények, ezért náluk minden más esetben a műtét elkerülését javasolják.

Az idősek esetében még egy elmozdult ízületen belüli törés egyszerű rögzítése (konzervatív kezelése) is elfogadható kompromisszum az operáció helyett, ismerteti az ajánlást az Index.

(forrás: Index)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés