2024. április. 19., péntek - Emma.

Szigorú intézkedések világszerte

Három amerikai szövetségi államban, New Yorkban, Kaliforniában és Washingtonban több mobilkórházat állítanak fel, és immáron az utóbbi is katasztrófa sújtotta területnek számít, jelentette be Donald Trump az új típusú koronavírus-járvány megfékezésén dolgozó kormányzati munkacsoport vasárnapi sajtótájékoztatóján. A franciák elfogadták az egészségügyi rendkívüli állapotról szóló törvényjavaslatot. A németeknél nem tartózkodhat kettőnél több ember együtt közterületen.

Az amerikai elnök arról számolt be a Fehér Házban, hogy Gavin Newsom kormányzó kérésére New York és Washington után nemsokára Kaliforniát is katasztrófa sújtotta területté nyilvánítja. Ez az jelenti, hogy ezek az államok szövetségi anyagi segítséget is kapnak a vírus terjedése elleni küzdelemre és a betegek kezelésére. Donald Trump hangsúlyozta a szövetségi előírások betartásának fontosságát, kiemelve, hogy mindenkinek, a fiatalabb korosztályoknak is tartózkodniuk kell a társas rendezvényektől, nem szabad utcára vagy akár otthon tartott baráti összejövetelekre menniük.

"Az ország nagy kihívások előtt áll", fogalmazott, "nemzeti próbatételnek" nevezte a járványt, és megismételte, hogy "láthatatlan ellenség" ellen kell harcolni. Hangsúlyozta a Nemzeti Gárda szerepét, és azt közölte, hogy az országos katasztrófa-elhárítási ügynökség (FEMA) mozgósításának költségeit New Yorkban, Kaliforniában és Washington államban teljes egészében a szövetségi kormány finanszírozza. Az elnök közölte, hogy a kormányzat "minden rendelkezésre álló eszközt" igénybe vesz. Utalt a magánszektor közreműködésére, kiemelve az észak-karolinai székhelyű Honeywell hozzájárulását. Aláhúzta, a cég megkezdte több millió M95-ös, vagyis orvosi használatra alkalmas maszk gyártását, a kiszállítások már a hétvégén megindulnak. Peter Gaynor elmondta: a vállalat vezetői pénteken jelentkeztek, hogy segítenének, s a kormányzat azonnal megkötötte velük a szerződést, a gyártás szombaton már teljes gőzzel folyt. Gaynor bejelentette azt is, hogy a kormány által megígért egyik kórházhajó a jövő héten már a kaliforniai Los Angelesben lesz.

Mike Pence alelnök arra sürgette a magánlaboratóriumokat, hogy a vírusteszteket részesítsék előnyben, s egyben közölte azt is, hogy eddig 254 ezer amerikai állampolgáron végezték el ezt.

A sajtókonferencia előtt nem sokkal Louisiana és Ohio állam kormányzói jelentették be, a járvány terjedése miatt elrendelték, hogy senki nem hagyhatja el az otthonát, kivéve a létfontosságú tevékenységet végzőket. Ezzel így már összesen mintegy százmillió amerikai, azaz a lakosság egyharmada kényszerül otthon maradni. Eddig ugyanis Connecticutben, New Yorkban, New Jerseyben, Illinois-ban és Kaliforniában vezettek be hasonló intézkedéseket.

*

A francia parlament elfogadta vasárnap este azt a törvényjavaslatot, amely alapján lehetővé válik a két hónapos egészségügyi rendkívüli állapot kihirdetése a koronavírus-járvány idejére. Az egészségügyi rendkívüli állapot a törvény életbe lépését követően két hónapig van érvényben, de a kormány a határidő letelte előtt rendelettel is véget vethet neki. A rendkívüli állapot idején a miniszterelnök rendelettel korlátozhatja vagy megtilthatja az emberek és a járművek szabad mozgását, kijárási korlátozásokat rendelhet el, karantén-intézkedéseket léptethet életbe, bezárathat intézményeket, kivéve a legszükségesebb termékeket vagy szolgáltatásokat biztosító üzleteket, korlátozhat vagy betilthat köztereken gyülekezéseket, hatósági árakat szabhat meg.

A kötelezettségek és a tiltások megszegése 135 eurós bírságot von maga után. Aki két héten belül többször is szabálysértést követ el, az 1500 és 3000 euró közti pénzbüntetést kaphat. Amennyiben valaki harminc napon belül három alkalommal megszegi a szabályokat, az hat hónap szabadságvesztéssel és 3500 eurós pénzbírsággal sújtható, valamint halmazati büntetésként közmunkára is kötelezhető.

Az egészségügyi rendkívüli állapotról szóló törvény felhatalmazza a kormányt a kis- és középvállalatok támogatását célzó intézkedések megtételére is, és a helyhatósági választások eredetileg március 22-re tervezett második fordulójának elhalasztására. Az első fordulót múlt vasárnap megtartották. A szavazással egy időben az egészségügyi hatóságok bejelentették, hogy a koronavírus-fertőzés halálos áldozatainak száma Franciaországban 674-re emelkedett vasárnap, ami 112-vel több, mint az előző nap, a kórházban ápolt beteg száma pedig 7240, közülük több mint 1700-an vannak intenzív osztályokon. A járvány januári kezdete óta diagnosztizált 16 018 beteg közül viszont 2200-an már gyógyultan távoztak a kórházakból.

"Rengeteg szám kering az esetekről, amelyek alulbecsültek, mert nem tesztelünk mindenkit", ismerte el Jérome Salomon, a tárca járványügyi felelőse. "A járvány terjed tovább és súlyosbodik Franciaországban. Maradjanak otthon, ezzel életeket menthetnek! Az ellenállás még csak most kezdődik".

*

Az emberek közötti közvetlen fizikai kapcsolatok további korlátozásáról állapodtak meg a német tartományok és a szövetségi kormány a koronavírus-járvány lassítása érdekében, a legfontosabb, hogy Németországban kettőnél több ember nem tartózkodhat együtt közterületen, kivéve, ha mind ugyanabban a háztartásban élnek, jelentette be Angela Merkel kancellár sajtótájékoztatón vasárnap Berlinben. A tájékoztatója után röviddel a szövetségi kormány szóvivője közölte, hogy a kancellár házi karanténba vonul, mert koronavírus-fertőzést mutattak ki egy orvosánál.

Angela Merkel a tartományi kormányfőkkel folytatott telefonkonferenciája után elmondta, hogy mindenki legfeljebb egy további emberrel tartózkodhat együtt közterületen, vagy azokkal a személyekkel, akikkel együtt él. Természetesen továbbra is szabad munkába járni és a munkával kapcsolatos halaszthatatlan megbeszélésekre, találkozókra utazni, bevásárolni, orvoshoz menni és a friss levegőn sportolni. Azonban legalább másfél, lehetőleg két méter távolságot kell tartani a nem közös háztartásban élők között, mondta Angela Merkel.

A tartományok és a szövetségi kormány a járványügyi intézkedések egysége céljából egy sor további közös alapelvről is megállapodtak. Ezek közé tartozik, hogy a vendéglátóhelyek csak elvitelre kínálhatnak ételt, és felfüggesztik azokat a szolgáltatásokat, amelyeknél szoros testi kapcsolatra van szükség. Így bezárnak a fodrászok, kozmetikai szalonok, masszázsszalonok és tetováló stúdiók. A családok és közös háztartásban élők kivételével csoportos tevékenységet magánterületen sem lehet végezni.

Az új szabályok egyelőre két hétig érvényesek. Betartásukat ellenőrzi a rendőrség és a közterület-felügyelet, megsértésükért büntetés jár.

Röviddel Angela Merkel sajtótájékoztatója után a szövetségi kormány szóvivője, Steffen Seibert közölte, hogy a kormányfő házi karanténba vonul. A közlemény szerint a politikust a tájékoztatója után arról értesítették, hogy kimutatták a koronavírus jelenlétét egy orvos szervezetében, aki péntek délután tüdőgyulladást okozó pneumococcus baktérium elleni védőoltást adott be neki megelőzés céljával. Angela Merkel úgy döntött, hogy azonnali hatállyal házi karanténba vonul. Munkáját otthonról folytatja, és a következő napokban rendszeresen elvégzi majd a koronavírus-tesztet

A Johns Hopkins Egyetem kimutatása szerint Németországban vasárnap estig 23 974 koronavírus-fertőzést regisztráltak. A 20 ezres határt szombaton lépte át az igazolt fertőzések száma. A Covid-19 betegségben vasárnap estig 92 ember halt meg.

(forrás: MTI)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés