hirdetés
2022. szeptember. 25., vasárnap - Eufrozina, Kende.
hirdetés

Székrekedés és Parkinson

A gasztrointesztinális rendszer korai érintettsége egybevág azzal a hipotézissel, hogy a Parkinson-kór kialakulása a bélrendszerben kezdődhet, közli az OTSZ Online.

Egy nagy számú résztvevővel és hosszú követési idővel végzett, a nemeket külön is elemző vizsgálat megállapította, hogy a székrekedés miatt orvoshoz fordulók körében nagyobb eséllyel alakul ki később Parkinsonbetegség. A székrekedéses férfiak kockázata közel duplája a hasonló panasszal jelentkező nőkéhez képest. A korábbi vizsgálatok nemekre vonatkozó eredményei ellentmondóak voltak.

A szerzők következtetésként megállapítják, hogy mindkét nemben erős kapcsolat van a PD kockázata és a székrekedés között, de az öszszefüggés a férfiak esetében kifejezettebb, és mindkét nemben fennáll a panasz kezdetétől számított (legalább) 15 év során. A székrekedés tehát a későbbi Parkinson-kór előre jelzője lehet.

A teljes cikk

(forrás: www.otszonline.hu)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés

Ismét elérhető a speciális telefonos információs szolgálat, ahol szakemberek segítik a sclerosis multiplexes és az NMO (neuromyelitis optica) betegeket.