hirdetés
2024. április. 24., szerda - György.

Szakdolgozóhiány: egyre rosszabb

A szakdolgozói kamara felmérése szerint 25 ezer ápoló hiányzik az ellátórendszerből; a helyzet egyre rosszabb, írja a Weborvos.

A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) felmérést készített az ápolók létszámhelyzetéről, amelynek eredményét Balogh Zoltán ismertette. A Weborvos szerint a MESZK elnöke leszögezte, bár voltak pozitív kormányzati intézkedések, továbbra is kritikus a HR-helyzet, több tízezer szakdolgozó hiányzik az ellátórendszerből.

Ahogy korábban is, úgy jelenleg is az egyik legnagyobb probléma, hogy a fiatalok hiányoznak leginkább, tehát a nyugdíjba vonuló ápolók helyére nagyon nehéz új szakdolgozót találni. A létszámhiány az OECD nemzetközi összehasonlításában is látszik. Eszerint az 1000 lakosra jutó orvos és szakdolgozó arány elmarad az OECD átlagától. Nem is annyira az orvos létszámmal van a baj, hanem a szakdolgozók hiányoznak: legalább 24-26 ezer plusz ápolóra lenne szükség az átlag eléréséhez.

A szakdolgozói szakmákon belül a legrosszabb a helyzet a műtős szakasszintenseknél és az aneszteziológiai szakápolóknál. Előbbinél például az utóbbi néhány évben megfeleződött a létszám. Valamivel reménykeltőbb a szülésznők helyzete, itt a kormányzati intézkedéseknek köszönhetően egy fiatalabb generáció is belépett a rendszerbe, tehát lesz utánpótlás. A létszámhiányt jelzi az tény is, hogy egyre több egészségügyi intézmény keres szakdolgozókat: csak idén novemberig 1720 álláshirdetés jelent meg. A legrosszabb a helyzet a fővárosban: a szakápolók, ápolók több mint 80 százalékát Budapesten keresik az októberi adatok alapján.

A szakdolgozói korfából következik, hogy a következő években tovább romlik a helyzet, a következő években nyugdíjba vonuló kollégák magas száma miatt.

(forrás: WebOrvos)
hirdetés

Könyveink