hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.

Sürgős beavatkozást vár a Kórházszövetség

Sürgős beavatkozásra van szükség a kórházaknál a betegellátás biztonsága érdekében, áll a Magyar Kórházszövetség a kórházi adósságok rendezéséről szóló szerdai állásfoglalásában, amit a Weborvos idéz.

Mint írják: Az egészségügy strukturális problémái és alulfinanszírozottsága miatt a kórházak adóssága október végén 64 milliárd, november végén 71 milliárd forint volt, a hiány az év végére elérheti a 80 milliárdos nagyságrendet. A hiány minden évben újra termelődik, és a kórházak évről évre létbizonytalanságban töltenek legalább 2-3 hónapot, hiszen az ellátási kötelezettségük miatt túllépik a költségvetési keretüket.

„A kórházak folyamatos működése és a biztonságos betegellátás érdekében a Magyar Kórházszövetség elengedhetetlennek tartja, hogy a kórházak konszolidációjáról még ebben az évben kormány döntés szülessen, november 30-i fordulónappal” – hangsúlyozta Ficzere Andrea, a Magyar Kórházszövetség elnöke. Hozzátette: Ha heteken belül nem történik meg a konszolidáció, akkor számolni kell azzal, hogy több kórház képtelen lesz a betegek ellátására, mivel sem munkabért, sem pedig a betegek ellátásához szükséges gyógyszereket, szakmai anyagokat nem tudja beszerezni.

Mára egyértelművé vált, hogy a beszállítók türelme elfogyott, számos fórumon jelezték, nem kívánják a kintlévőségeket tovább finanszírozni, sőt a tartósan nem fizető intézmények esetében a további szállítást is szüneteltetni kívánják az adósság rendezéséig.

A Magyar Kórházszövetség partnerséget ajánl az egészségügyi ágazat felügyelő szerveinek és a jogszabályalkotónak abban, hogy kialakítsák a kórházak eladósodásának megelőzését szolgáló finanszírozási és strukturális változtatásokra vonatkozó javaslatokat. Ugyancsak partner a közösen elfogadott program sikeres végig vitelében, a kórházak támogatásában, zárul a közlemény.

(forrás: WebOrvos)
hirdetés

Könyveink