hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.

Sérülnek az idősek jogai a gondozóotthonokban

Az ellátás hiányosságai sértik az emberi élethez és méltósághoz, valamint a lehető legmagasabb szintű testi és lelki egészséghez való jogot - véli az ombudsman.

Az Országgyűlési Biztos Hivatala szerdai közleményében közölte: Szabó Máté helyszíni tapasztalatai nyomán az illetékes miniszter közbenjárását kérte. Ezt megelőzően tizenkét évvel korábban vizsgálta az állampolgári jogok biztosa, hogyan érvényesülnek az idős emberek alkotmányos alapjogai a bentlakásos ápoló-gondozó otthonokban - írták.

Úgy tájékoztattak: a korábban vizsgált intézmények közül ezúttal háromban járt az ombudsman, hogy meggyőződjön az elmúlt években történt változásokról, az ellátás és a gondozás körülményeiről, a tárgyi és személyi feltételekről, emellett pedig áttekintette a megfelelő jogszabályokat is. A három intézményt a földrajzi elhelyezkedés, a fenntartó, a települések nagysága és a régió gazdasági fejlettsége alapján választották ki - tették hozzá.

Nem alkalmas a szakdolgozók képesítése

Az ombudsman megállapította, hogy a vizsgált otthonok sem a megfelelő tárgyi, sem a személyi feltételekkel nem rendelkeznek ahhoz, hogy biztosíthassák a négy órát meghaladó gondozást igénylőknek nyújtandó szolgáltatásokat; hiányoznak a szükséges egészségügyi eszközök és felszerelések is, továbbá a szakdolgozók képesítése sem alkalmas az egészségügyi feladatok elvégzéséhez - olvasható a közleményben. Hozzáfűzték: mindez sérti az idősek emberi élethez és méltósághoz, valamint a lehető legmagasabb szintű testi és lelki egészséghez való jogát.

Az országgyűlési biztos azt is kifogásolta, hogy míg a vizsgált nem állami fenntartású intézménybe szinte azonnal be lehet kerülni, a két önkormányzati fenntartású otthonba átlagosan csak három hónapos várakozás után juthatnak be a jelentkezők - közölte a hivatal. Mint megjegyezték: országos átlagban még ennél is hosszabb, akár egy-másfél éves várakozási időre kell számítani.

A közlemény emlékeztet: a jogszabály előírja, hogy az egészségügyi ellátásban a személyes gondoskodást nyújtó szociális intézmény köteles biztosítani a szükséges gyógyászati segédeszközöket, a vizsgált intézmények ezt azonban eltérően szabályozzák.

Bár a jogszabály előírja az orvosi szoba és a betegszoba fenntartását, az intézményekben ezeket nem eredeti céljukra használják, például lakószobákat rendeznek be bennük, vagy egyes ellátottak elkülönítésére veszik őket igénybe.

A közlemény szerint az ombudsman felkérte Réthelyi Mikós nemzeti erőforrás minisztert, hogy tegyen javaslatot a napi négy órát meghaladó gondozási igényű ellátottak esetében a személyi és tárgyi feltételeket megteremtő jogi és pénzügyi szabályok módosítására, és arra kérte, járjon közben, hogy a gyógyászati segédeszközöket egységes gyakorlat alapján biztosítsák.

Mint a közlemény beszámol róla, a vizsgálatot az ombudsman a Méltó időskor című, az idősek alapvető jogaival foglalkozó projekt keretében végezte. Ezt Szabó Máté azért indította, hogy elősegítse a gyenge érdekérvényesítő képességgel bíró, sokszor kiszolgáltatott helyzetben lévő társadalmi csoport alkotmányos jogainak érvényesülését.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink