hirdetés
2024. március. 19., kedd - József, Bánk.
hirdetés

 

Sejtek energetizálása mitokondriumok transzplantációjával

Egy amerikai kutatócsoport mitokondriumok transzplantációjával sikeresen növelte meg szívizomsejtek energetikai jellemzőit, ami azt bizonyítja, hogy a mitokondriumok átültethetők.

A University of California, Irving (UCI) kutatócsoportja a Journal of the American Heart Association folyóiratban publikált cikkében arról számolt be, hogy sikeresen ültettek át többféle forrásból származó mitokondriumot emberi szívizomsejtekbe.

A teljes cikk az alábbi linken érhető el: Paria Ali Pour et al, Bioenergetics Consequences of Mitochondrial Transplantation in Cardiomyocytes, Journal of the American Heart Association (2020).

Confocal image of mitochondria in the mesenchymal steam cells. Mitochondrias are labeled with pink staining, cells mebranes are in blue (Forrás: 123rf)
Confocal image of mitochondria in the mesenchymal steam cells. Mitochondrias are labeled with pink staining, cells mebranes are in blue (Forrás: 123rf)

Több milliárd évvel ezelőtt a mitokondriumok prokarióta baktériumok voltak, amelyek közeli kapcsolatba, szimbiózisba kerültek az ősi eukariótákkal. Ekkor még autonómok voltak, ami abból is látszik, hogy a mitokondriális DNS a mai napig különbözik a sejtmagok DNS-állományától – habár a mitokondriumok már csak félig autonóm működésűek. Ezen alapszik az az ötlet, hogy a mitokondriumokat irányított módon átültetve fokozhatnánk bizonyos sejtek energiatermelését, ám a számos korábbi próbálkozás kudarcba fulladt.

A mostani kísérletben a UCI kutatói a vázizomrendszerből izolált mitokondriumokat transzplantáltak szívizomsejt-tenyészetbe, majd 2, 7, 14 és 28 nap múlva mérték a sejtek oxigénfogyasztási ütemét, valamint az extracelluláris acidifikációt, ami a termelt ATP mennyisével mutat arányosságot. Eredményeik szerint a sejtekben a mitokondriumok folytatták működésüket, és teljesítményük a második napon volt a legnagyobb, ekkor a sejtek ún. szuperfeltöltött (supercharged) állapotba kerültek. A másik észrevétel az volt, hogy különböző sejttípusok esetén (vázizomsejtek, T-sejtek), sőt, patkányokból származó mitokondriumok esetében is sikeres volt a transzplantáció, legalábbis egy ideig.

A kutatás következő állomása annak vizsgálata lesz, hogy az internalizált mitokondriumok milyen szignalizációt folytatnak a sejtmaggal, és hogy a sejt hosszabb időn keresztül is képes-e befogadni őket. A kutatás olyan bioterápiás jellegű eljárások előtt nyithatja meg az utat, amelyek például szívműtéteknél bizonyulhatnak igen hasznosnak.

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink