2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

SARS-CoV-2-pozitív kismamák

A PharmaOnline szerint úgy tűnik, hogy a várandós nőkre sem veszélyesebb a CoVid, mind a hasonló korú nem terhes nőkre nézve. Más eredmények arra utalnak, hogy a fertőzés következtében gyakoribb a koraszülés és a több a császármetszés.

Egy adott fertőzés jelentette veszély a terhesség alatt minden esetben speciális kérdéseket vet fel. A SARS-CoV-2 vírusfertőzés terhes nőkre jelentett kockázatát – a rendelkezésre álló adatok alapján – nemrégiben elemezték kínai kutatók. A 2003-as és 2012-es járványokat okozó, egyéb koronavírus okozta fertőzésekkel (SARS-CoV, illetve MERS-CoV) való összehasonlításból kiderül, hogy a SARS-CoV-2 jelentősen kisebb veszélyt jelent a kismamák számára, mint a korábbi SARS-CoV, illetve MERS-CoV koronavírusok, közli a PharmaOnline.

Forrás: 123rf
Forrás: 123rf

Az elemzésbe 15 várandós nőt (23 és 40 év közöttiek) vontak be, akiknél SARS-CoV-2-pozitivitást igazoltak, és akik egy részénél cukorbetegség, beültetett műszívbillentyű, illetve thalasszémia szerepelt a kórelőzményben.

Valamennyi kismamánál enyhe pneumónia alakult ki a fertőzés következtében, és a láz és köhögés – mint vezető tünetek – mellett végtagfájdalomról, torokfájásról, légszomjról és hasmenésről számoltak be a terhes nők.

A Wuhanban dolgozó orvosok úgy vélik, hogy a fertőzés – antivirális gyógyszeres terápia nélkül nem befolyásolta a terhesség lefolyását. Mindez bizakodásra ad okot a gyermeket váró nők körében, és a kutatók úgy vélik, hogy a kismamák körében meghatározott 1%-os mortalitási ráta magasabb a ténylegesnél.

A SARS-CoV-2- vírussal nyert tapasztalatok azért is meglepőek, mert a korábbi ismeretek alapján a légúti patogének veszélyesebbek a kismamákra nézve, mint a nem várandós, hasonló korú nőkre nézve. Ez egyrészt a terhesség alatti immunszuppresszióval, illetve a szokásosnál magasabban lévő rekeszizom okozta légzési problémákkal magyarázható. Emellett, a kismamák oxigénigénye és a tüdőbe történő folyadékinfiltráció esélye esetükben fokozott.

Ezzel magyarázható az, hogy a korábbi SARS-járvány idején (2003) a kismamák fele intenzív osztályos ellátásra szorult, és egyharmadukat lélegeztetni kellett.

Az Imperial College London munkatársai arra mutatnak rá, hogy a CoVid-19 fertőzött kismamák 47 százalékánál koraszüléssel jött világra a gyermek; megjegyzendő, hogy általában a terhesség későbbi szakaszaiban fellépő koraszülésről van szó, ami az esetek többségében nem jár jelentős komplikációkkal.

Egy egyelőre nem publikált eredményű vizsgálat pedig arra világít rá, hogy a CoVid fertőzött kismamák általában császármetszéssel hozzák a gyermeküket világra, noha az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint mindez nem indokolt.

(forrás: PharmaOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés