hirdetés
2020. augusztus. 12., szerda - Klára.
hirdetés

Sárgaságot okozhatnak a piros bogyók

A mélyhűtött gyümölcsökkel terjedő hepatitisz-A veszélyére figyelmeztet a nemzetközi élelmiszer-biztonsági riasztórendszerre hivatkozva a Szabad Föld.

hirdetés

Az Európa tucatnyi országán végigvonult hepatitis A járványt fagyasztott bogyós gyümölcsök okozhatták – írják. A leggyakrabban bolgár szeder és lengyel ribizli volt a ludas. A vélhetően szennyezett, netán mosatlanul eltett mélyhűtött gyümölcsöket csak forralás után szabad fogyasztani - figyelmeztetnek. A mélyhűtés ugyanis nem pusztítja el a kórokozót, a hepatitis A vírusa mínusz 20 Celsius-fokon is életképes marad.

Tavaly hazánkban a háromszorosára nőtt a hepatitis A vírussal fertőzöttek száma. Az enyhébb kategóriából emiatt átsoroltak minket a közepesen fertőzött országok közé – olvasható a szabadfold.hu-n.

(forrás: Szabad Föld)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés

Könyveink