hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.

Sárgaságot okozhatnak a piros bogyók

A mélyhűtött gyümölcsökkel terjedő hepatitisz-A veszélyére figyelmeztet a nemzetközi élelmiszer-biztonsági riasztórendszerre hivatkozva a Szabad Föld.

Az Európa tucatnyi országán végigvonult hepatitis A járványt fagyasztott bogyós gyümölcsök okozhatták – írják. A leggyakrabban bolgár szeder és lengyel ribizli volt a ludas. A vélhetően szennyezett, netán mosatlanul eltett mélyhűtött gyümölcsöket csak forralás után szabad fogyasztani - figyelmeztetnek. A mélyhűtés ugyanis nem pusztítja el a kórokozót, a hepatitis A vírusa mínusz 20 Celsius-fokon is életképes marad.

Tavaly hazánkban a háromszorosára nőtt a hepatitis A vírussal fertőzöttek száma. Az enyhébb kategóriából emiatt átsoroltak minket a közepesen fertőzött országok közé – olvasható a szabadfold.hu-n.

(forrás: Szabad Föld)
hirdetés

Könyveink