hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

 

Rossz hír az édesítőkről

Energiamentes édesítőszerek megváltoztatták a bélflórát, és ennek hatására nőtt a vércukorszint a kísérleti állatokban - írja a Nature legfrissebb száma alapján az Origo.

A kísérleti állatokban tapasztaltakat a kutatók kontrollálták embereknél is. Megvizsgálták mintegy 400 ember baktériumflóráját, s azt tapasztalták, hogy – az egerekéhez hasonlóan – jelentősen eltér az édesítőszert és a cukrot fogyasztó emberek belének baktérium-összetétele. Ezenkívül az édesítőszer-fogyasztást összefüggésbe hozták egyes elhízással kapcsolatos betegségjelzőkkel, például az emelkedett éhomi vércukorszinttel, illetve a csökkent glükóztoleranciával.

Ezután a szerzők erőteljes édesítőszer-diétára fogtak hét olyan önkéntest, akik korábban sosem fogyasztottak ilyen anyagokat. A résztvevőknek a megengedett maximális mennyiségű – 5 milligramm/testtömegkilogramm – szacharint kellett elfogyasztaniuk, ez mintegy 40 doboz diétás kóla édesítőszer-tartalmának felel meg. Négy résztvevőnek négy nap elteltével megemelkedett a vércukorszintje, és megváltozott a bélflórájuk, ami tükrözte az egereknél kapott eredményeket – olvasható az origo.hu-n.

(forrás: origo)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink