hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Robotokkal ápoltatnák az időseket

A japán kormány a robotosításban látja a megoldást, úgy vélik, sok ápolási feladatot adhatnának át a gépeknek, írja a 444.hu.

Előrejelzések szerint 2025-re 370 ezerrel kevesebb ápoló és kiszolgáló személy lehet majd Japánban, mint ahányra szüksége lenne az időseknek. A kormány ezért gőzerővel a robotosításban keresi a megoldást, reményeik szerint éveken belül rengeteg ápolómunkát kiszervezhetnek már robotoknak. Ehhez persze az is kell, hogy az emberek elfogadják a tényt, hogy robotok látják el őket, ezért most ezt elősegítő kampányokba is kezd a kormány, írja a The Guardien nyomán a 444.hu.

Az állami robotfejlesztésekért felelős intézet vezetője, Hirohisa Hirukawa elmondása szerint egyszerre akarnak olyan eszközöket építeni, melyek terheket vehetnek le az ápolószemélyzet válláról, illetve melyek nagyobb függetlenséget biztosíthatnak az otthon élő idős emberek számára. A Hirukawa által vezetett kutatóintézetben az utóbbi öt évben 98 fejlesztőcég dolgozhatott ápolórobotokon, ezek közül 15 pedig már kereskedelmi forgalomba is került.

A japán kormány robotstratégiája szerint 2020-ra öt ápolói ellátásban résztvevő ember közül négy már részesülni fog a robotok munkájából is.

(forrás: 444.hu)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!