hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

 

Robotfonal a szélütés kezeléséhez

Egyre kézzelfoghatóbb lehetőség a távvezérlésű agysebészet, közli a GyártásTrend.

Az agy erein belül könnyedén közlekedő robotfonalat fejlesztettek ki a MIT mérnökei. A gyógyszerek pontos célba juttatásával a stroke és az aneurizma kezelésében lehetne hasznát venni a vastag, távirányítható cérnának.

A találmánnyal akár a nyitott agyműtéteket is ki lehetne váltani, ráadásul a sebészek a műtőtől távol eső helyekről is elvégezhetnék vele a beavatkozásokat.

A Science Robotics nevű tudományos folyóiratban közölt tanulmányában a fejlesztőcsapat „mágnesesen irányítható, hidrogélbevonatú robotfonalként” hivatkozik az eszközre.

A robotfonal (Forrás: MIT)

A szál egy rugalmas nikkel-titán ötvözetből készül. A cérnát egy mágneses részecskékkel teletűzdelt elasztikus paszta vagy tinta borítja. Ezt az egészet kívülről hidrogél fedi le, ami miatt a fonal súrlódásmentesen tud közlekedni a véredényekben. A vezérlés mágneses úton, joystick alkalmazásával történik.

A robotszál klinikai alkalmazására, még várni kell. A végső cél, hogy a vérrögoldó gyógyszerek célba juttatására vagy az érelzáródások lézeres felszámolására alkalmas, távirányítású fonalak a kórházakban is megjelenhessenek, írja a lap.  

(forrás: GyártásTrend)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink