hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Rétvári: Kevesebb orvos és ápoló akar külföldön dolgozni (Bővítve!)

A kormány intézkedéseinek köszönhetően kevesebb orvos és ápoló kér engedélyt külföldi munkavállalásra, mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára szerdai sajtótájékoztatóján, Budapesten.

Rétvári Bence kiemelte: a legfrissebb adatok szerint már nemcsak az orvosok, de az ápolók esetében is csökken a külföldön dolgozni szándékozók száma.

Az államtitkár úgy vélte, ennek oka a béremelések, a rezidenstámogatási program, a vidéki és fővárosi egészségügyi fejlesztések, valamint a bővülő egészségügyi források.

Kifejtette: az orvosok esetében már 2010 után megindult a kedvező folyamat, és a rezidensprogram, valamint az első béremelés bevezetése okozta a legnagyobb csökkenést. 2015 és 2016 között 19 százalékkal csökkent a külföldi munkavállaláshoz engedélyt kérők száma, és feleannyi orvos akar most külföldön dolgozni, mint 2010-2011-ben, ismertette az első alkalommal kiállított hatósági bizonyítványokról szóló adatokat.

Rétvári Bence közölte: az ápolóknál is csökkenés figyelhető meg, és a most bejelentett négyéves béremelési program szintén kedvező visszhangra talált, 2016-ban 15 százalékkal kevesebb ápoló kérte a szükséges engedélyt, mint egy évvel korábban.

Megjegyezte: a gyógyszerészeknél és a fogorvosoknál is csökkenő tendencia figyelhető meg. Az államtitkár kitért arra: az OECD adatai szerint 2010 előtt nagy forráskivonás történt az egészségügyben, azóta viszont minden évben nőttek az egészségügyre fordított források. Az OECD adatai szerint Magyarországon 100 ezer lakosra 14,5 diplomás orvos jut, míg az európai átlag 12,3, és az orvos-utánpótlás adatai is jobbak az európai átlagnál.

Rétvári Bence az alapellátásban dolgozó fogorvosok követeléseire vonatkozó kérdésre azt mondta: folyamatos az egyeztetés az ügyben.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink