hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Február elején érkeznek a megemelt juttatások

Az asszisztensi bérre mehet az alapellátók 10 milliárdja

Idén  az asszisztensek bérét hivatott fedezni a háziorvosoknak jutó 10 milliárd forintos támogatás  derült ki  Rétvári Bence parlamenti államtitkár keddi sajtótájékoztatóján.

Február elején érkeznek azok a megemelt juttatások az egészségügyben és a szociális szférában dolgozóknak, amelyekről tavaly év közben döntött a kormány, és amelyek önálló költségvetési tételként a költségvetési törvénybe is beépültek, mondta el Rétvári Bence. A szaktárca államtitkára emlékeztetett: többet vihet haza 43 ezer ápoló és 18 ezer orvos, akiknek az alapbérét korábban megemelték, de a különböző pótlékok és juttatások, az ügyeleti, készenléti és túlóradíjak akkor nem nőttek. Ezek emelésére idén 12,8 milliárdot szán a kormány. Havi 151 ezer forint plusztámogatásban részesülnek a szakvizsgázott fiatal orvosok is, amely hatására a szakorvosi minimálbér nettó 270 ezer forintra emelkedhet, a rezidenseket oktató orvosok pedig rezidensenként havonta plusz 50 ezer forintot kapnak.     

Az államtitkár megerősítette azt is, hogy a háziorvosi alapellátás támogatására a tavalyi évhez hasonlóan idén is tízmilliárd forintos támogatást ad a kormány, ami fejenként mintegy 130 ezer forintot jelent a háziorvosoknak. Tavaly ezt az összeget szabadon felhasználhatták az orvosok, idén pedig az asszisztensek bérét hivatott fedezni, közölte Rétvári. (Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár korábban nem tartotta kizártnak, hogy idén ösztönzők mentén juthatnak e pénzhez az alapellátók a szerk.)

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink