hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Rendkívüli támogatás két budapesti kórháznak

Két budapesti kórház összesen 325 millió forint rendkívüli pénzügyi támogatást kap, jelentette be az egészségügyi ellátórendszer működtetéséért felelős helyettes államtitkár csütörtökön Budapesten, a két kórházigazgatóval közösen tartott sajtótájékoztatón.

Mészáros János közölte: a Szent János Kórház és Észak-budai Egyesített Kórházak 200 millió forinthoz, a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelőintézet 125 millió forinthoz jut. Előbbi intézményben a fűtésrendszer korszerűsítésére, utóbbiban a sürgősségi betegellátáshoz tartozó részlegek felújítására költhetik a támogatást. A helyettes államtitkár jelezte, ezt a kormányzati támogatást a fenntartó vis maior keretén, és az Egészséges Budapest Program kórházakra eső forrásain felül kapják az intézmények ahhoz, hogy a gyógyító munka zavartalan legyen.

Ralovich Zsolt, a Jahn Ferenc kórház főigazgatója elmondta, az intézmény 380 ezer ember ellátásáért felelős, a sürgősségi osztályon naponta körülbelül száz beteg fordul meg. A most kapott támogatásból többi között külön mentőbejáratot, új betegfektető szobákat, a beteghordó ágyaknak külön tárolóhelyiséget alakítanak ki, növelik és komfortosítják a nővérszobát, minden szobában oxigénhálózatot építenek ki, klimatizálnak egyes helyiségeket, illetve javítják a váróhelyiségek szellőztetését is.

Kázmér Tibor, a Szent János kórház főigazgatója azt mondta, a rendkívüli támogatásból a fűtésrendszer korszerűsítésére költenek, és egyes épületekben cserélik a hőcserélő berendezéseket. A beruházások folyamatosak. Hozzátette, a folyamatban lévő Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program pályázatából pedig az épületek tető- és hőszigetelése valósul meg.

Mészáros János elmondta azt is: a fenntartó Állami Egészségügyi Ellátó Központnak van lehetősége arra, hogy az idei 5,5 milliárd forintos vis maior keretből támogatást adjon az intézményeknek egyes váratlan, a működést akadályozó, ad hoc probléma megoldására. Az idei keret többségét már elköltötték, vagy már lekötötték, így a most bejelentett támogatás ezen felüli.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink