hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.

Rékassy Balázs: Minden nagyvállalkozónak van magánklinikája

Az állami és a magánegészségügy lehetséges harmonikus együttéléséről ír Rékassy Balázs egészségügyi szakmenedzser a G7-en.

Ma az egészségügyet az jellemzi, hogy bizonytalan, a rendszerben elveszett, tanácstalan betegek ezrei keringenek össze-vissza, a szolgáltatási színvonal pedig kiszámíthatatlan. 

A jóléti rendszerek (oktatás, szociális ellátások, ezen belül az egészségügy) reformjával senki se foglalkozott igazán az elmúlt évtizedekben, mert a gazdasági növekedés hajszolása (illetve a saját politikai klientúra kiszolgálása) előbbre való volt a hosszútávú jóléti befektetéseknél.

Épp a rohamosan fejlődő társadalmak példája mutatja, miszerint a lakosság egészségnövelésébe, oktatásába való befektetés teszi versenyképesebbé az országot: ahogy 10-20 évvel ezelőtt elvárás volt, hogy minden nagyvállalkozónak saját borászata legyen, ma már nincs olyan valamire menő nagyvállalkozó, akinek ne lenne magánklinikája vagy magánkórháza – írja Rékassy Balázs egészségügyi közgazdász a G7-en megjelent cikkében.

A főként a Covid okozta kapacitásszűkülés a közfinanszírozott ellátórendszeren belül elhozta az elmúlt években a magánellátás soha nem látott virágzását. A magánellátás ma már hatalmas piac, egyes szolgáltatók több mint 200 százalékos növekedést könyvelhetnek el, és ma már nem ismeretlen itt sem a várólista.

közben hiába fejlődik a magánellátás, nem tud jól funkcionáló közfinanszírozott ellátás nélkül működni. A hazai magánellátást a profit vezérli, így vannak és lesznek is olyan szolgáltatások, amelyeket a magánellátás nem tud és nem is akar nyújtani, mert nem lehet gazdaságosan fenntartani, vagy egyszerűen nincsen rá fizetőképes kereslet.

A megoldás a magán- és a közfinanszírozott ellátások harmonikus együttélése lenne, ehhez képest nálunk éles szembenállás alakult ki az állami- és a magánszolgáltatások között. Az állam tudatosan próbálja szétválasztani a köz- és magánellátást, amely versenyből könnyen a magán kerülhet ki győztesként és a lakosság igazi vesztesként – írja a szakember, felsorolva, hogyan lehetne mindezt megvalósítani.

(forrás: G7)
hirdetés

Könyveink