hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Referencia centrum Debrecenben

Nemzetközi referencia centrummá avatják a Debreceni Egyetem Infektológiai és Gyermekimmunológiai Tanszékét, amely május 13-tól hivatalosan is Jeffrey Modell Immundeficiencia Referencia Centrumként működik.

A tanszék ugyanis az egyik legeredményesebb a nyolc Európában működő Jeffrey Modell Centrum között, és különösen jelentős – nemzetközi szakmai elismerést is kiváltó – a veleszületett, öröklődő immunhiány betegségek területén végzett munkájuk a közép- és kelet-európai térségben - közölte portálunkkal az egyetem.
A Debreceni Egyetem Infektológiai és Gyermekimmunológiai Tanszék több évtizedes sikeres működésének köszönhetően jelentősen javult a hazai és közép-kelet-európai országokban élő immunhiányos betegek ellátása mind a diagnosztika, mind a kezelés területén. Az Orvos- és Egészségtudományi Centrum Tanszéke az eddig elért kiugró eredmények elismeréseként kapja meg hivatalosan is a Jeffrey Modell Immundeficiencia Referencia Centrum minősítést. 
A Jeffrey Modell Alapítvány a primer immunhiány betegségben szenvedők megsegítésére jött létre 1986-ban, professzionális működtetésének köszönhetően jelentősen hozzájárul az egyetemi, akadémiai kutatóhelyeken végzett betegellátás és az immundeficiencia kutatások eredményességéhez egyaránt – tájékoztatott prof. Paragh György centrumelnök. A primer immunhiány betegségben szenvedő és fiatalon meghalt tinédzserről, Jeffrey Modellről elnevezett, és szülei által létrehozott alapítvány tevékenysége az elmúlt 20 évben a világ minden részében – többek között Európában, Amerikában és Ázsiában is – széles körben ismertté vált.
A tanszék 2004 óta egyike a nyolc Európai Jeffrey Modell Immundeficiencia Referencia Centrumnak, és aktív részt vállal a Jeffrey Modell Centrumok nemzetközi hálózatát koordináló szakértői testület munkájában is – mondta el prof. dr. Maródi László, a Tanszék vezetője. A hivatalos beiktatással a szakma és az Alapítvány az Infektológiai és Gyermekimmunológiai Tanszéken végzett, több évtizedes, hazai és nemzetközi mércével egyaránt kiemelkedően magas színvonalú tevékenységét ismeri el. A tanszék Közép- és Kelet-Európa 15 országában szakmai hálózatot alakított ki az immunhiányos betegek színvonalasabb ellátására, eddig 23 konferenciát szervezett a J Project elnevezésű orvostovábbképző program keretében, és folyamatos segítséget nyújt a programban részt vevő országok immunológiai központjai számára az immunhiányos betegek genetikai kivizsgálásához.

Medical Online

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés