hirdetés
2024. március. 19., kedd - József, Bánk.
hirdetés

 

Rapid tüdőbetegség-felismerés gázkromatográfiával

A GyártásTrend szerint az akut respirációs distressz-szindróma gyors felismerésére szolgáló szerkezetet találtak fel Michiganben.

Az akut respirációs distressz-szindróma (ARDS) gyors és pontos felismerésére alkalmas, kicsi és hordozható gázkromatográfiás rendszert fejlesztettek ki a Michigani Egyetem tudósai. Az eszköz egy mechanikus ventilátor kilégzési portjához csatlakoztatott csövön keresztül először leheletmintát vesz a pácienstől, majd csaknem száz illékony szerves vegyület jelenlétét ellenőrzi a mintában. Ezek a biomarkerek az ARDS jelenlétéről, illetve rosszabb esetben a betegség előrehaladottságának fokáról is tájékoztatást nyújthatnak.

Fotó: Robert Coelius/Michigan Engineering, Communications and Marketing

A tapasztalatok szerint a találmány alkalmazásával alig fél óra alatt csaknem 90 százalékos pontossággal lehet felállítani a diagnózist. Ha a betegség kialakult, a kezelés alatt a terápia hatékonyságát folyamatosan ellenőrizni lehet a szerkezettel.

Az ARDS tüdőgyulladás, szepszis, sérülés vagy ezek kombinációja által okozott súlyos légzési elégtelenség. Csak az Egyesült Államokban évente mintegy 200 000 ilyen megbetegedést regisztrálnak; 74 000 halállal végződik, írja a lap.

(forrás: GyártásTrend)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink