2021. február. 27., szombat - Ákos, Bátor.

Rákellenes Nap 2020: fókuszban a folyamatos terápia

Magyarországon minden év április 10-én tartják a Nemzeti Rákellenes Napot. A Magyar Rákellenes Liga az idei nemzeti napon arra hívja fel a figyelmet, hogy az estleges kisebb fennakadások vagy nehézségek, esetleg a vírustól való félelemből senki ne szakítsa félbe onkológiai kezelését.

Magyarországon 1993 óta minden év április 10-én tartják a Nemzeti Rákellenes Napot. Az esemény kezdeményezője és szervezője a Magyar Rákellenes Liga, az időpont pedig dr. Dollinger Gyula sebész, ortopéd szakorvos, egyetemi tanár, születésnapja, aki 1902-ben megalakította az Országos Rákbizottságot, így a magyar rákkutatás úttörőjének számít.

A Liga az elmúlt napokban számos olyan jelzést kapott, hogy a vírushelyzet miatt valaki nem akar, vagy nem mer elmenni az onkológiai kezelésére. Tudni kell azonban, hogy a kezelés megszakítása vagy elhagyása olyan károkat okozhat, amik részben visszafordíthatatlanok, részben akár sok év sikeres terápiás eredményét semmisítik meg.

2020. március 16-ától járványügyi vészhelyzet van Magyarországon, és természetes, hogy az egészségügy erőfeszítéseinek fókuszában a koronavírus elleni küzdelem áll. Arról is sokat lehetett már hallani, hogy ezért egyes, halasztható beavatkozások elmaradhatnak, későbbre kerülhetnek. Az EMMI Egészségügyi Szakmai Kollégium Onkológia és sugárterápia Tagozata részletes szakmai ajánlásban határozta meg, az onkológiai betegségek kezelésében követendő irányelveket, közli a szervezet.

(forrás: Magyar Rákellenes Liga)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!