hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.

Rácz Jenő megfizettetné a szabad orvosválasztást

Ha a beteg ragaszkodik ahhoz, hogy név szerint egy-egy kórházban dolgozó orvos kezelje, vagy az osztályán gyógyulhasson, akkor a jövőben ezt ellentételezéshez kellene kötni – mondta a Magyar Hírlapnak Rácz Jenő.

Kifehéríthetné a hálapénz rendszerét az úgynevezett engedélyezett szakorvosi magánpraxis – véli a Magyar Kórházszövetség elnöke. A díjtételeket orvosi szakmánként, beavatkozásonként határozná meg a kamara, és az ilyen legális bevételek után az orvos adót, járulékot fizetne. Ugyanez lenne az eljárás azokban az esetekben is, ha valaki nem a területéhez tartozó vagy ha a bajához képest magasabb szintű ellátást nyújtó kórházat keres fel.

Rácz azzal indokolta az elképzelést a Magyar Hírlapnak, hogy a közfinanszírozás a betegellátás, nem pedig az orvos személye után jár az OEP-től, amely a kórházzal köt szerződést. Az elnök úgy látja, a szolgáltatási csomag és a kapacitások szűkítése mellett ennek a gyakorlatnak a bevezetését sem lehet sokáig halogatni. Elismerte, így anyagi feltételhez kötnék a szabad orvosválasztást.

(forrás: Magyar Hírlap)
hirdetés

Könyveink