hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.
hirdetés

 

PTP1B: új, a PD-1 hez hasonló immun-ellenőrzőpontot fedeztek fel

A melbourne-i székhelyű Monash University által vezetett nemzetközi kutatási projekt során egy olyan új immun-ellenőrzőpontot sikerült azonosítani, amely a későbbiekben felhasználható lehet különböző rákos megbetegedések terápiájában.

A Cancer Discovery folyóiratban megjelent cikkben a szerzők közlik, hogy a T-sejtekben az egyik tirozin-foszfatáz, a PTP1B gátlásával mobilizálható a szervezet rákellenes védekező rendszere, ami segít a tumornövekedés visszaszorításában.

A kutatómunka során a tudósok azt figyelték meg, hogy a tumorokba infiltrálódó T-sejtekben megnő a PTP1B mennyisége, ami korlátozza aktivitásukat. A kutatók szerint a PTP1B egy intracelluláris fék, egy olyan ellenőrzőpont, amely a sejtfelszíni PD-1 ellenőrzőponthoz igen hasonló lehet – a PD-1 blokkolása pedig forradalmat hozott az onkológiai terápiák területén.

Egér modellszervezetekben végzett vizsgálataik során a kutatók egy korai fázisú, de már embereken is kipróbált injektálható gyógyszerjelölttel jó eredményeket értek el, ráadásul azt is kimutatták, hogy a szer használatával párhuzamosan alkalmazott PD-1 terápia hatásossága is javult.

Forrás: Florian Wiede et al, PTP1B is an intracellular checkpoint that limits T cell and CAR T cell anti-tumor immunity, Cancer Discovery (2021).

Forrás: PharmaOnline archív
Forrás: PharmaOnline archív

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink