hirdetés
2024. március. 19., kedd - József, Bánk.
hirdetés

 

Probiotikumokkal enyhíthetők a depressziós tünetek

Az OTSZ Online szerint a probiotikumok, illetve a prebiotikumok és probiotikumok kombinációja hozzájárulhat a depresszió tüneteinek enyhítéséhez.

Egy jelenleg is zajló vizsgálat a prebiotikumok és probiotikumok hatását tanulmányozza a depresszió és szorongás tüneteire. A BMJ Nutrition, Prevention & Health című lapban nyilvánosságra hozott eddigi adatok alapján úgy tűnik, hogy a probiotikumok – önmagukban vagy prebiotikumakkal együtt szedve – segíthetnek csökkenteni a depressziós tüneteket. Ugyanakkor sem a prebiotikumok, sem pedig a probiotikumok nem befolyásolják statisztikailag szignifikáns mértékben a szorongást. Ezen túlmenően, a prebiotikumok önmagukban nem hatásosak a szorongás vagy depresszió enyhítésére.

A National Institute of Mental Health definíciója szerint a depresszió olyan hangulatzavar, melynek tünetei legalább két héten keresztül állnak fenn és igen sokszínűek lehetnek: előfordulhat szomorúság, düh, ingerlékenység, értéktelenség vagy bűntudat érzése, illetve reménytelenség. Nem ritka, hogy a beteg elveszíti érdeklődését korábban élvezettel űzött hobbija vagy egyéb tevékenységei iránt, fáradt, nehezen összpontosít, alvászavartól szenved, netán öngyilkossági gondolatai támadnak.

Az Egyesült Államok felnőtt lakossága körében 7%-ra teszik azok arányát, akiknél az elmúlt évben legalább egy major depressziós epizód jelentkezett. A depresszió létrejöttében számos tényezőnek tulajdonítanak szerepet, köztük biológiai, genetikai, környezeti vagy pszichológiai faktoroknak, illetve ezek bármely kombinációjának.

A legújabb kutatások szerint a depresszió és egyéb mentális zavarok kialakulásában szerepet játszhat a bélrendszeri mikrobiom és a központi idegrendszer között összeköttetést teremtő bél-agy tengely. A szakértők feltételezik, hogy a bél mikrobiomjának eltérései a bél-agy tengelyen keresztül hatással lehetnek bizonyos központi idegrendszeri betegségek, köztük egyes mentális zavarok kialakulására. A prebiotikumok és probiotikumok pedig köztudottan fontos szerepet játszanak a bélrendszer egészségének és funkciójának fenntartásában.

Részletek

(forrás: otszonline.hu )
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink