hirdetés
2022. szeptember. 25., vasárnap - Eufrozina, Kende.
hirdetés

Probiotikummal kivédhető a gyermekkori ekcéma

Új-zélandi kutatók szerint a várandós anyák és a csecsemők számára adott probiotikum hatásos védelmet nyújthat a gyermekkori ekcéma ellen, közölte a PharmaOnline.

A wellingtoni Otago Egyetem (Új-Zéland) kutatócsoportja a Pediatric Allergy and Immunology folyóiratban megjelent cikkében számolt be arról, hogy a Lactobacillus rhamnosus (HN001) probiotikum adagolásával a vizsgált populációnál az átlagos felére csökkentették a gyermekkori ekcéma kialakulásának valószínűségét.

Az új-zélandi Wellington és Auckland térségében 2004-ben indult az a vizsgálat, melynek során összesen csaknem ötszáz várandós anyát randomizáltak három csoportba, melyek közül az első egy, a második kettő probiotikum-készítményt kapott a terhesség során és a szoptatási időszakban, valamint adagolt a gyermekének két éves korig, a harmadik csoport pedig nem részesült probiotikum-étrendkiegészítésben. A gyermekeket kettő, négy, hat és tizenegy éves korukban vizsgálták újra, írja a PharmaOnline.

Fotó: 123rf
Fotó: 123rf

Az eredmények szerint a két éves gyermekeknél a Lactobacillus rhamnosus (HN001) probiotikumot fogyasztó csoportban felére csökkent az ekcémás esetek száma a placebo csoporttal szemben. A másik probiotikum, a Bifidobacterium lactis (HN019) ebben a tekintetben nem mutatott jelentős hatást a placebóval összehasonlítva. Nem csak az ekcémánál mutatkozott meg a HN001 előnye, hanem a probiotikumot fogyasztó gyerekek körében ritkábban fordult elő zihálás, nehézlégzés, asztma, szénanátha, és az allergiás esetek előfordulása is alacsonyabb volt a gyakori allergénekre végzett bőrpróbák eredményei szerint.

Az ekcéma a leggyakrabban a két évnél fiatalabb gyermekek körében fordul elő, Új-Zélandon a kiskorúak körében előfordulása 30% körüli, kezelését elsősorban hidratáló és kortikoszteroidos krémekkel végzik. A kutatók szerint nem ismert annak a pontos hatásmechanizmusa, hogy a probiotikumok fogyasztása miért csökkenti az ekcémás és allergiás esetek számát, de az valószínűsíthető, hogy a korai ekcéma hajlamosítja a gyerekeket a későbbi allergiás megbetegedésekre.

(forrás: PharmaOnline)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés

Ismét elérhető a speciális telefonos információs szolgálat, ahol szakemberek segítik a sclerosis multiplexes és az NMO (neuromyelitis optica) betegeket.